Mercer Human Resource Consulting (MHRC)


Europees pensioenonderzoek beschikbare premieregelingen:

Voorlichting pensioenaanbieders slecht

Nederland
Amstelveen, 10 april 2008

De grootste uitdaging voor Europese aanbieders van beschikbare premieregelingen is om te zorgen dat deelnemers hun pensioen naar waarde schatten. Toch investeert momenteel maar een klein deel in de voorlichting van deelnemers. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer onder 235 organisaties in 13 landen. Slechts 24% biedt steun bij financiële planning en de helft evalueert niet met regelmaat de beleggingsmogelijkheden.

Zes van de tien bedrijven vindt het zorgen voor begrip bij de werknemer en effectieve communicatie de belangrijkste uitdaging voor pensioenaanbieders. Ondanks dat biedt slechts een kwart van de aanbieders hun deelnemers financiële planningsdiensten of beleggingsadvies. Iets meer dan de helft heeft een website en het merendeel (80%) leunt nog zwaar op algemene informatiebronnen zoals nieuwsbrieven en brochures. Terwijl meer dan 80% aangeeft websites en persoonlijke communicatie als zeer belangrijk voor de communicatie met de deelnemer te beschouwen. "Er bestaat een duidelijk contrast tussen wat de werkgever ten aanzien van zijn regeling wil en wat er in de praktijk wordt gerealiseerd," aldus Tim Burggraaf, European Partner bij de pensioenafdeling van Mercer.

Belegging

Het belang om deelnemers te informeren over hun beleggingskeuzes wordt nog eens extra onderstreept door de enorme keuze aan fondsen waar zij voor staan. Deelnemers kunnen gemiddeld kiezen uit 15 verschillende beleggingsmogelijkheden. Sommige aanbieders hebben echter meer dan 100 mogelijkheden. Toch evalueert 42% niet regelmatig het bereik aan beleggingskeuzen of de hoeveelheid daarvan. Bijna 75% van de deelnemende aanbieders biedt een standaard beleggingsoptie. Doorgaans kiest maar liefst 70% van de deelnemers daarvoor. Burggraaf: "Als je ervan uitgaat dat de deelnemers een groot deel van hun pensioenlasten dragen en tevens het grootste deel van het risico, is het de taak van de werkgever om de fondsenselectie goed in de gaten te houden en snel in te grijpen als de beleggingen niet aan de verwachtingen voldoen."

Bestuur

Minder dan de helft van de ondervraagde aanbieders (43%) meet formeel het succes van de beleggingen en slechts 17% doet hier verslag van. Meer dan tweederde van de regelingen heeft geen formele doelstellingen en slechts 27% geeft aan dat het beleggingsbeleid schriftelijk is vastgelegd. Burggraaf: "Voor een succesvolle regeling moet de werkgever duidelijk zijn doelstellingen en beleid inzake beleggingsprestaties omschrijven. Regelmatige prestatiebeoordelingen en prestatiemetingen op basis van de belangrijkste doelstellingen zijn cruciaal om de beschikbare premieregelingen in het juiste spoor te houden."

Over het onderzoek

Het onderzoek is verricht onder 235 ondernemingen in 13 landen. In totaal betrof dit 41.000 deelnemers in 18 bedrijfssectoren en is er gekeken naar pensioenaanbieders met een gezamenlijk vermogen van ruim ¤520 miljoen. U kunt een exemplaar aanvragen van een verslag met de hoogtepunten van het Europese onderzoek naar beschikbare premieregelingen.

Mercer

Mercer is een mondiaal bedrijf dat werkt aan het optimaliseren van de werkgever-werknemersrelaties bij haar klanten. Mercer adviseert haar klanten op het gebied van employee benefits. Wereldwijd heeft Mercer meer dan 17.000 werknemers in 41 landen in dienst. In Nederland werken bijna 400 mensen in Amstelveen, Rotterdam, Arnhem, Groningen en 's-Hertogenbosch. Mercer is onderdeel van de Mercer Consulting Group, een volledige dochteronderneming van Marsh and McLennan Companies, die aan de beurzen van New York, Chicago, Pacific (San Francisco) en Londen staat genoteerd (tikkersymbool: MMC).