Date : 11 April 2008
Sender Name: essenscia
Belgische landbouwers zijn wereldkampioen!
11 april 2008
Door het sorteren en inzamelen van verpakkingsafval en dit sedert '97 van de producten die ze gebruiken voor het behandelen van hun gewassen. België is één van de honderd landen die een specifieke organisatie hebben voor de inzameling en verwerking van dit type aan verpakkingen en behaalt binnen deze groep een recordscore van meer dan 90% verwerking van de verpakkingen die in dezelfde periode op de markt werden gebracht.
Gewoontes wijzigen
De grootste verbruiker van plantbeschermingsmiddelen is uiteraard de landbouwsector. Inderdaad, gewassen moeten beschermd worden tegen verscheidene boosdoeners: insecten, onkruid, ziektes, e.d., dit zowel in het belang van de volksgezondheid (controle van de voedselketen) als voor de economie (kwalitatieve productie en een optimaal rendement per hectare zorgen voor een hogere productiviteit, wat leidt tot een opbrengst met kostenbeheersing per eenheid). Deze producten uit de fytofarmaceutische industrie worden op verschillende manieren verpakt.
Nog niet zo lang geleden verbrandden de landbouwers deze productverpakkingen achter hun schuur. Praktijken die vaak schadelijk waren voor het milieu en tevens voor hun gezondheid. Vandaag zijn landbouwers heel milieubewust en herkennen de impact daarvan op het imago van de gehele landbouwsector.
Net als Jan met de Pet - die zijn huishoudelijk afval scheidt naar papier, plastic en glas en dit vervolgens aanbiedt of naar het containerpark brengt - nemen ook de landbouwers vandaag actief deel aan de inzameling van de verpakkingen van plantbeschermingsmiddelen via het Phytofar-Recover systeem. Een initiatief dat financieel gesteund wordt door de producenten en op logistiek vlak een gewaardeerde medewerking krijgt van de distributieketen.
Phytofar-Recover : de cijfers in België zijn indrukwekkend !
Phytofar-Recover is een vzw. opgericht in 1997 op initiatief van de fytofarmaceutische industrie. Afvalverwerking is een belangrijk thema geworden. Vanuit het oogpunt van de veiligheid, milieubescherming en gezondheid en het groeiend belang ervan is de afvalverwerking de hoofdspeler geworden. Phytofar-Recover staat in voor de organisatie, het beheer en de financiering van de ophaling van de primaire (in rechtstreeks contact met het product) fytofarmaceutische verpakkingen, uitsluitend voor professioneel gebruik, ongeacht het volume of de productklasse van de inhoud waartoe ze behoren.
Gespecialiseerde en erkende ondernemingen worden verantwoordelijk voor de terugname van deze verpakkingen. Het personeel ervan controleert de binnengebrachte verpakkingen en levert attesten af op naam van Phytofar-Recover.
Het inzamel- en verwerkingssysteem van Phytofar-Recover verloopt in 3 stappen:
* De verpakkingen worden onmiddellijk gespoeld na gebruik en tijdelijk opgeslagen op het bedrijf;
* De inzameling van verpakkingen: de professionele land- en tuinbouwers brengen hun fracties lege verpakkingen naar één van de 200 inzamelpunten, in de ter beschikking gestelde Phytofar-Recover zakken voor het symbolische bedrag van ¤ 1,-.
* De verpakkingen worden na het transport verwerkt.
Onder de landen die de inzameling en verwerking van dit type verpakkingen organiseert is België koploper met een recordscore van meer dan 80% verwerking van de verpakkingen die van 1998 tot 2001 op de markt werden gebracht en meer dan 90% voor de daaropvolgende jaren.
Phytofar-Recover maakt van haar structuur voor de lege verpakkingen gebruik om bovendien de inzameling van vervallen of niet langer bruikbare producten te organiseren. Het gaat meerbepaald om producten die niet meer vermarkt kunnen worden of een gebruiksverbod opliepen omdat hun erkenning door FOD Volksgezondheid werd ingetrokken of gewoonweg omdat de landbouwer deze producten niet langer gebruikt. Phytofar-Recover nam dit iniatief vrijwillig op zich in 1997 als antwoord op de bezorgdheid van de fytofarmaceutische industrie en op vraag van de landbouwgebruikers.
Waarom worden de lege verpakkingen van gewasbeschermings-middelen ingezameld ?
De bewustwording van wat aangevangen met fyto verpakkingsafval (vnml. plastic bussen) kwam er eind de jaren 80 door de weigering van de containerparken. De organisatie kwam uiteindelijk in het zadel door toedoen van de ecotakswetgeving (Wet van 7 juli 1993 gewijzigd door de Wet van 14 juli 1997 en in 2003 voor de sector ingetrokken). Op basis van verantwoordelijkheid voor de leefomgeving zet Phytofar-Recover niet alleen door maar heeft ook dezelfde inzameling in het Groot Hertogdom Luxemburg aangevangen met hetzelde doel en met dezelfde organisatie en fondsenwerving.
Hoe verloopt de inzameling en wat zijn de resultaten ?
Van september tot eind november worden de lege verpakkingen in meer dan 200 inzamelpunten opgehaald.
De lege verpakkingen, nauwkeurig gespoeld, worden verbrand. Deze verbranding gebeurt aan hoge temperatuur in een erkend verwerkingscentrum dat over een systeem beschikt voor het zuiveren van alle rookgassen met terugwinning van energie (de vrijgekomen calorieën worden omgezet in elektrische energie).
- In 2001 werd 85 % van de verpakkingen die op de markt gebracht werden, ingezameld.
- In 2005 zorgde de terugname van lege verpakkingen voor een inzameling en verwerking van 93% van de verpakkingen die op de markt gebracht werden. Dit is een stijging van 8% in 4 jaar.
- In 2007, zamelde Phytofar-Recover
- meer dan 600 ton lege verpakkingen van
plantbeschermingsmiddelen;
- en bijna 200 ton aan vervallen plantbeschermingsmiddelen in.
Bewuste acceptatie maar nog niet voor iedereen...
Tegenover zo'n initiatief hangt uiteraard een prijskaartje. Momenteel wordt de actie gefinancierd door 25 fytofarmaceutische ondernemingen (wat 99% uitmaakt van de bijdrage) en een 10-tal andere (biociden, stalhygiëne), sommige logistieke aspecten nemen de distributeurs voor hun rekening. Zij stellen hun infrastructuur (parking, e.d.) ter beschikking in functie van inzamelpunt.
Momenteel vullen de landbouwers de zakken willekeurig met de productverpakkingen. Ze maken geen onderscheid tussen de bedrijven die de actie financieel steunen of diegenen die handig gebruik maken van de organisatie zonder bijdrage.
Deze "piraatondernemingen" waaronder enkele zeldzame fytofarmaceutische bedrijven, maar ook ondernemingen uit andere sectoren die eveneens producten voor de landbouw aanleveren (vloeibare bladvoeding, in gelijkaardige bussen als de plantbeschermingsmiddelen, hygiënische reinigingsproducten voor stallen, zaden, enz.) profiteren dus van het systeem (ophaling, transport, verwerking) zonder dit mee te financieren.
De directie van Phytofar-Recover betreurt deze werkwijze. Jean-Marie Descamps, Voorzitter van de vereniging, licht toe: "we voeren momenteel sensibiliseringscampagnes naar de landbouwers om hen te informeren en ook om de laatste "slechte leerlingen" te bewegen het algemeen belang te dienen. Wij vertrouwen op het welslagen hiervan".
Voor verdere informatie, kan u contact opnemen met: Michel Volleman - Executive Manager
Tel 32 2 238 97 44
mvolleman@essenscia.be
www.phytofar.be (onder de rubriek:initiatieven)
De bijlagen zijn ook beschikbaar via www.pressreleases.be
URL: