Gemeente Amersfoort

Persbericht

Dit is een gezamenlijk persbericht van de brandweer Amersfoort, politie Utrecht district Eemland zuid, Bureau Discriminatiezaken Amersfoort (BDA) , Koninklijke Horeca Nederland afdeling Amersfoort, Openbaar Ministerie arrondissementsparket Utrecht en de gemeente Amersfoort.

nummer: 078

datum: 11 april 2008

Lekker op pad in de stad: veilig uitgaan in gevarieerd Amersfoort

Amersfoort heeft een gevarieerd en breed aanbod van horeca. Naast gezellig en ontspannend moet uitgaan in de stad ook veilig zijn. Met de ondertekening van het convenant Veilig Uitgaan 2008-2010 hebben betrokken partijen opnieuw afspraken gemaakt om dat zo te houden. De convenantpartners presenteerden donderdag 10 april 2008 een speciale gids om het uitgaansleven in de stad én de inzet voor veiligheid onder de aandacht te brengen.

In de gids 'Lekker op pad in de stad' is een overzicht te vinden van horeca in de Amersfoortse binnenstad en de diverse wijken. Bij de cafés en restaurants zijn adresgegevens opgenomen. Bij de bedrijven in de binnenstad staat een korte omschrijving. De gids biedt daarnaast artikelen over de werkwijze voor veiligheid, interviews met betrokkenen en de huisregels die volgen uit het convenant. De gids 'Lekker op pad in de stad' wordt verspreid via allerlei locaties in de stad, onder meer via de Informatiewinkel in De Observant.

Goede samenwerking bekrachtigd
"Uitgaan in Amersfoort biedt plezier en ontspanning. De Amersfoortse horeca en hun medewerkers zijn daarvoor uitstekende gastheren- en vrouwen, en ook andere betrokken partijen zoals de politie en de brandweer dragen hun steentje zichtbaar bij", zegt burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper. "Met het nieuwe convenant hebben we afspraken gemaakt om de goede samenwerking nogmaals te bekrachtigen. De gids ´Lekker op pad in de stad´ geeft het resultaat weer: een breed aanbod aan professionele horecabedrijven, waar wekelijks vele duizenden mensen over de vloer komen."

Convenantpartners
Het convenant Veilig Uitgaan 2008-2010 is de afgelopen maanden opgesteld. Daarbij zijn afspraken geactualiseerd om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. Het convenant is ondertekend door de gemeente, brandweer, Koninklijk Horeca Nederland afdeling Amersfoort, politie district Eemland zuid, Openbaar Ministerie arrondissementsparket Utrecht en Bureau Discriminatiezaken Amersfoort (BDA).

Huisregels en deurbeleid

In het convenant zijn huisregels en deurbeleid beschreven. Bureau Discriminatiezaken Amersfoort (BDA) komt in beeld bij eventueel discriminatie. Daarnaast zijn er afspraken op het gebied van ontzeggingen voor horeca of gebieden, het tegengaan van geweld, alcohol- en drugsmisbruik en brandveiligheid.

Naast afspraken over onderling overleg en verantwoordelijkheden, volgen ook diverse concrete maatregelen uit het convenant. Zo wordt gezamenlijk inzet gepleegd om overmatig alcoholgebruik bij jongeren tegen te gaan, zorgt de gemeente voor vermindering van het aantal opslagcontainers op diverse locaties en wordt de Lavendelstraat tijdens uitgaansavonden autovrij gehouden.

Ondertekening
De ondertekening van het convenant vond plaats in grand café Quignon aan de Groenmarkt. Burgemeester Van Vliet- Kuiper onthulde de gids en reikte die uit aan voorzitter Rolf van As van Koninklijk Horeca Nederland afdeling Amersfoort. De komende dagen wordt de gids, samengesteld door Studio Opmerkelijk, verspreid over de stad.

Informatie:
. Herman Wiersema, woordvoerder gemeente Amersfoort, 033 469 43 63, 06 52 53 55 41 of h.wiersema@amersfoort.nl. Door middel van een e-mail kunt u een exemplaar van de gids opvragen. . Cornelie Hogeveen-Roelofse, politie Utrecht, district Eemland zuid, 033 468 95 14,

06 51 16 80 30 of cornelie.hogeveen-roelofse@utrecht.politie.nl.


---- --