Cijfers NHG eerste kwartaal 2008: Zorgen om verliezen in Rotterdam
11/04/2008 17:00
Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen
In het eerste kwartaal van 2008 hebben ongeveer 19.000 huishoudens een hypothecaire lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten. In het eerste kwartaal van 2007 waren dit er bijna 22.000. Deze daling van bijna 14% houdt gelijke tred met de ontwikkelingen op de koopwoning- en hypotheekmarkt.
In het eerste kwartaal 2008 zijn 254 declaraties ontvangen in verband met een gedwongen verkoop met verlies. In het eerste kwartaal 2007 lag dit aantal op 232. Dat is een stijging met ruim 8%.
Risicogebieden
Ruim de helft van alle declaraties betreft gedwongen verkopen met verlies in de gemeente Rotterdam, de omgeving van Rotterdam (Vlaardingen, Schiedam, Dordrecht en Spijkenisse), de gemeente Den Haag en delen van Limburg (Sittard-Geleen, Venlo, Heerlen en Kerkrade). Dit beeld komt overeen met dat van 2007. Dit betekent dat de risico's van de financiering van het eigen woningbezit in deze gemeenten kennelijk aanzienlijk hoger zijn dan in de rest van Nederland.
Rotterdam
Opvallend in de cijfers over het eerste kwartaal van 2008 is dat in Rotterdam het aantal gedwongen verkopen stijgt. Bij 32% van de declaraties (2007: 26%) was sprake van een woning in Rotterdam; bij 9% van de declaraties (2007: 14%) was sprake van een woning in Den Haag.
"De ontwikkeling van het aantal oneigenlijke verliezen in de oudere wijken van Rotterdam vervult mij in toenemende mate met grote zorg. De combinatie van slechte woningen, hoge taxaties, een niet functionerende veilingpraktijk, een negatieve prijsontwikkeling en sociale problematiek leidt in deze wijken tot grote financieringsrisico's. Deze ontwikkeling lijkt op de noodkopersproblematiek eind zeventiger jaren, toen bij gebrek aan alternatieven in de huursector zwakke inkomensgroepen hun heil zochten aan de onderkant van de koopwoningmarkt. De inspanningen van de gemeente Rotterdam gericht op het terugdringen van deze oneigenlijke verliezen laten in de cijfers van NHG nog geen resultaten zien", stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van de Nationale Hypotheek Garantie. "Het eigen woningbezit is een belangrijk instrument voor de sociaal-economische ontwikkeling van oude wijken en kan hier een bijdrage leveren aan de integratie. Ook in dit verband verdient het aanbeveling de discussie te voeren over de mogelijkheid en wenselijkheid van specifiek op deze wijken gericht beleid bij de verstrekking van hypothecaire leningen."
NHG
De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft tot doel het stimuleren van het eigen woningbezit en het creëren van een duurzaam gunstig klimaat voor het eigen woningbezit. Zij verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst lager is dan de hypotheekschuld, betaalt het Waarborgfonds de restschuld aan de geldgever. De consument heeft ook het voordeel van een lagere rente. Dit voordeel ligt tussen de 0,2% punt en 0,6% punt.
http://www.nhg.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie (