Radboud Universiteit Nijmegen


Hulp bij zorg aan probleemdrinkers

De afdeling Kwaliteit van Zorg van het Radboudziekenhuis heeft voor instellingen voor verslavingszorg een handleiding Alcoholconsultatie uitgebracht. Met deze handleiding kunnen de instellingen huisartsen helpen om overmatig drankgebruik van patiënten vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Vanwege een gebrek aan tijd komen huisartsen hier onvoldoende aan toe of voelen zich hiertoe niet goed uitgerust.

Ongeveer een op de tien Nederlanders is probleemdrinker of is in meer of mindere mate verslaafd aan alcohol. Van de schadelijke effecten zijn de meeste mensen zich niet bewust. Overmatig gebruik zorgt voor lichamelijke en psychische klachten en leidt meer dan eens tot ongevallen op het werk, thuis of in het verkeer. Verder blijkt uit onderzoek dat de maatschappelijk schade van problematisch alcoholgebruik in Nederland jaarlijks ruim twee en een half miljard euro bedraagt. Het gaat hier om de totale kosten die veroorzaakt worden door de groep van alcoholverslaafden en de grote groep van probleemdrinkers met matige klachten.

Ondersteuning aan huisartsen
Instellingen in de verslavingszorg hebben goede ervaringen opgedaan met gerichte vormen van ondersteuning aan huisartsen die met deze problematiek worden geconfronteerd. Deze specifieke kennis en expertise kunnen nu aan de huisarts beschikbaar komen via de handleiding Alcoholconsultatie. Kort en goed gaat het hier om een breed aanbod dat varieert van een consult waarbij de huisarts de verslavingszorgdeskundige om advies vraagt tot het organiseren van een alcoholspreekuur in de eigen praktijk en/of kortdurende interventies van een verslavingszorgdeskundige.

Samenwerking
Het uitbrengen van deze handleiding is een initiatief van het Partnership Vroegsignalering Alcohol (PVA) een samenwerkingsverband waaraan behalve het UMC St Radboud ook de onderzoeksinstituten Trimbos Instituut, NIGz, CBO en het Nederlands Huisartsen Genootschap deelnemen. Het ministerie van VWS bekostigt dit initiatief. Voor de overheid is het terugdringen van het problematisch alcoholgebruik een belangrijke doelstelling van beleid om gezondheidswinst te behalen en maatschappelijke en economische kosten terug te dringen.