Leefbaar Rotterdam

Recente schriftelijke vragen

* Sprekende camera's

* Turkse staatssteun voor Cosmicus

* Problemen rond erfpacht

* Reclame-uitingen sportclubs

* Uitkeringsfraude

vrijdag, april 11, 2008

Veiligheidsindex niet zo positief

De donderdag gepresenteerde Veiligheidsindex 2008 geeft, in tegenstelling tot de optimistische persberichten, wel aanleiding tot zorg. Van de tien onveilige of probleemwijken uit 2005 zijn er weliswaar vier vooruit gegaan, maar twee zijn onveranderd en vier wijken gaan zelfs achteruit.

Op het eerste gezicht is het mooi dat Rotterdam hoger scoort, zij het marginaal, op de Veiligheidsindex. De cijfers voor schoon, heel en inbraak zijn positief, maar na het zoet komt het zuur. Verontrustend is het gegeven dat afgelopen jaar 21 wijken, een derde van het totaal, erop achteruit zijn gegaan. Stadsbreed zijn ook de meldingen van geweld op straat en vandalisme gestegen.

Waar onder het bestuur met Leefbaar Rotterdam de Veiligheidsindex elk jaar gemiddeld 0,4 punt steeg, is dit afgelopen jaar teruggelopen tot 0,1. Als deze tendens doorzet, en daar heeft het alle schijn van, dan is het niet ondenkbaar dat de index volgend jaar daalt. De sterke stijging van het aantal overvallen dit jaar voorspelt voor 2008 ook weinig goeds. Dit college ontplooit geen nieuwe initiatieven om het vijf jaar geleden door Leefbaar ingezette veiligheidsoffensief te continueren en dit heeft duidelijk weerslag op de cijfers.