Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 11 april 2008

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Intergetijdengebied noordelijk gedeelte Prosperpolder'. Dit besluit kadert in het geactualiseerde SigmaPlan.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gesloten Jeugdinstelling Everberg'. Het RUP moet een verdere uitbouw van de gesloten jeugdinstelling tot een capaciteit van 124 plaatsen mogelijk maken. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na het advies van Vlacoro en van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat de regels vaststelt over de vorm en inhoud van de ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's). Het legt als uitgangspunt bij de opmaak van RUP's de categorieën van gebiedsaanduidingen (met bijbehorende stedenbouwkundige voorschriften) vast: wonen, bedrijvigheid, recreatie, landbouw, bos, reservaat en natuur, overig groen, overige bestemmingen waaronder lijninfrastructuur, gemeenschaps- en nutsvoorzieningen, ontginning en waterwinning. Het besluit vermeldt ook de opbouw van stedenbouwkundige voorschriften voor een RUP en bevat een niet-normatieve bijlage met typebepalingen die kunnen worden gebruikt bij de redactie van stedenbouwkundige voorschriften van een gewestelijk RUP.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In het kader van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen beslist de Vlaamse Regering principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Haspengouw-Voeren: landbouw-, natuur- en bosgebieden 'Winterbeek Sint-Huibrechts-Hern, Schalkhoven en Romershoven'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot aanpassing en aanvulling van het ruimtelijke plannings-, vergunningen- en handhavingsbeleid en aan het voorontwerp van decreet over het grond- en pandenbeleid. Het kadert in een beleid met minder administratieve lasten en zonder willekeur voor kandidaat-bouwers en -verbouwers. Over de voorontwerpen van decreet wordt advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening, de Vlaamse Woonraad, de Hoge Raad voor het Herstelbeleid, de SERV, de MiNa-raad, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de Vereniging van Vlaamse Provincies.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Op 17 januari 2008 heeft de Katholieke Universiteit Leuven een negatief accreditatierapport ontvangen voor de opleiding Master of Tropical Natural Resources Management. Het Structuurdecreet bepaalt dat de instelling in dat geval een tijdelijke erkenning kan aanvragen voor de opleiding. Die tijdelijke erkenning laat toe om de vastgestelde tekortkomingen op korte termijn weg te werken en biedt aldus uitzicht op een verdere toekomst voor de opleiding in kwestie. De Vlaamse Regering keurt nu de tijdelijke erkenning voor de opleiding Master of Tropical Natural Resources Management goed voor een periode van drie jaar (2008-2011).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Naar aanleiding van de goedkeuring van het decreet over de lerarenopleidingen wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit tot vaststelling van de vorm van de diploma's en de inhoud van het bijbehorende diplomasupplement uitgereikt door de instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. Er wordt een bijlage toegevoegd met aangepaste gegevens voor het diploma en het diplomasupplement van leraar van de specifieke learenopleiding. Daarnaast worden een aantal voorschriften met betrekking tot de vorm van het diploma en de inhoud van het diplomasupplement geactualiseerd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan haar besluit over de organisatie en de werking van de ombudsdienst van de consortia volwassenenonderwijs. Het besluit omschrijft de opdracht van de ombudsdienst, het onderzoek van klachten, de verslaggeving aan de minister en de werkingsbeginselen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de organisatie van het opleidingsaanbod in het volwassenenonderwijs en de bijlage I bij het decreet over het volwassenenonderwijs. Het besluit legt onder meer de aanvraagprocedures vast voor enerzijds het toekennen van onderwijsbevoegdheid aan de besturen van de Centra voor Volwassenenonderwijs en anderzijds voor het aanwenden van leraarsuren en ambten, opgericht met de puntenenveloppe, in bijkomende vestigingsplaatsen. Daarnaast wordt de indeling van de studiegebieden in opleidingen van zowel het secundair volwassenenonderwijs als het hoger beroepsonderwijs aangepast door toevoeging van nieuwe opleidingsbenamingen. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering beslist principieel sommige besluiten over tijdelijke projecten in het basis- en secundair onderwijs te wijzigen. Het gaat om projecten rond enerzijds onderwijsvernieuwingen bij talenontwikkeling, beleidsvoerend vermogen, technologie, leren en werken en anderzijds werkplekleren en bevorderen van studie- en beroepskeuze. De wijziging beoogt de mogelijkheid tot verlenging van de loopduur van de projecten en eventueel het toestaan van afwijkingen. Tegelijk keurt de regering het ontwerpdecreet tot bekrachtiging van dit wijzigingsbesluit principieel goed. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de VlOR. Het wordt ook geagendeerd voor onderhandelingen met de bevoegde sectorcomités en het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de programmatie van specifieke structuuronderdelen van de tweede of de derde graad of van een nieuw studiegebied van een reeks scholen al dan niet behorend tot een scholengemeenschap.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met de betrokken onderhandelingscomités zet de Vlaamse Regering opnieuw het licht principieel op groen voor het wijzigingsbesluit over de lokale overlegplatforms over gelijke onderwijskansen (LOP). Het gaat om een herschikking van bestaande LOP-regio's of om bijkomende LOP's. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed dat de procedure regelt voor de toekenning enerzijds van de bestaanszekerheidsvergoeding aan de busbegeleiders en anderzijds van de toelagen hiervoor aan de scholen. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Kathleen Van Brempt
Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit dat de oprichting, samenstelling en werking van het raadgevend comité bij het intern verzelfstandigd agentschap Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie regelt. Het raadgevend comité is een adviesorgaan dat moet waken over de kwaliteit van de dienstverlening van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 672.000 euro subsidie toe aan het Vlaams Centrum voor Circuskunsten vzw in Gent voor de ondersteuning van het Vlaamse circuslandschap.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Naar aanleiding van de beslissingen in het kader van het Kunstendecreet over de projecten voor kunstenorganisaties, de sociaal-artistieke projecten en de niet-periodieke publicaties keurt de Vlaamse Regering een herverdelingsbesluit goed voor kunstenpublicaties.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Omdat er vanaf 1 januari 2008 nog slechts met één boekhoudorganisatie wordt gewerkt, kunnen de rekenplichtigen van de Diensten met Afzonderlijk Beheer (DAB's) geen eigen betalingen meer uitvoeren. Daarom besluit de Vlaamse Regering het financiële en materiële beheer van enkele diensten met afzonderlijk beheer aan te passen, met name de Landcommanderij Alden Biesen, de Beheersdienst van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en de Beheersdienst van het kasteeldomein van Gaasbeek.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent de vzw Welzijnsschakels in Brussel een subsidie toe van 250.000 euro voor het werkingsjaar 2008. De vzw Welzijnsschakels maakt deel uit van het Fonds Cultuurparticipatie, dat cultuurparticipatie voor mensen in armoede wil bevorderen.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, van de SERV en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het Verdrag van Lissabon. Het Verdrag wijzigt het Verdrag over de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap. Het woord 'Gemeenschap' wordt in de gewijzigde teksten overal vervangen door 'Unie'. Het ontwerp van instemmingdscecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement. De regering belast de minister-president en de bevoegde minister om de nodige stappen en initiatieven van intrafederaal overleg te nemen om aan de aanbevelingen van de Raad van State gevolg te geven en aldus de aan Vlaanderen grondwettelijk toegekende bevoegdheden en rechten te waarborgen.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het voorstel van de VRT definitief goed om de analoge uitzendingen op de middengolffrequenties 540kHz, 1188kHz en 1512 kHz stop te zetten. De VRT zal nog slechts via één AM- frequentie uitzenden, namelijk 927 kHz. De regering wijzigt daarom ook definitief haar besluit waarin de frequenties voor analoge radio ter bechikking worden gesteld van de VRT.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent 168.000 euro subsidie toe aan Antwerp/Flanders Port Training Center vzw (APEC) als tegemoetkoming in de deelnamekosten van zestig buitenlandse deelnemers uit prioritaire landen voor de Vlaamse overheid aan de cursussen die door APEC worden georganiseerd in 2008.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Marino Keulen De Vlaamse Regering beslist Robert De Poorter, hoofdtechnicus en celhoofd Logistiek en Beheer Gebouw bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, in dienst te houden boven de leeftijd van 65 jaar voor een periode van zes maanden, ingaand op 1 mei 2008.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering kent een subsidie van 450.000 euro toe aan Babel, Vlaamse Tolkentelefoon vzw, voor de verdere exploitatie van de tolkentelefoon in 2008. De tolkentelefoon biedt gratis telefonische tolkhulp aan hulp- en dienstverlenende organisaties onder Vlaamse bevoegdheid in sectoren zoals inburgering, integratie, welzijn, gezondheid, onderwijs en tewerkstelling.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt In het kader van de uitvoering van een koninklijk besluit over de interoperabiliteit van het trans-Europese hogesnelheidsspoorsysteem en het conventionele spoorwegsysteem stemt de Vlaamse Regering in met drie ontwerpen van ministerieel besluit die de procedures regelen van bepaalde aanwijzingsaanvragen, aanvragen tot machtiging en erkenningsaanvragen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt In het kader van de uitvoering van het verkeersveiligheidsplan stemt de Vlaamse Regering in met de aanwerving van 6 tijdelijke personeelsleden voor de afdeling beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed dat het zorgregiodecreet wijzigt. Het zorgregiodecreet wordt op twee vlakken aangepast: de zorgregio-indeling wordt beperkt tot een referentiekader voor de programmatie (en dus niet meer voor de samenwerking) en de regio-afbakening zelf wordt gewijzigd zodat onder meer de provinciegrenzen worden gerespecteerd. Over dit voorontwerp van decreet wordt nu advies ingewonnen bij de SERV, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 2 miljoen euro subsidie toe aan het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen en het Rode Kruis Vlaanderen, beide werkgevers van geregulariseerd DAC-personeel. De subsidies moeten de loonkosten van deze ex-DAC'ers dekken.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent een subsidie van 157.000 euro toe aan het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie in Brussel voor de personeels- en werkingskosten in verband met de registratie, verwerking en interpretatie van geboortegegevens in de kraamcentra erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Op voorstel van minister Steven Vanackere In het kader van de gezondheidspromotie werden in Vlaanderen loco-regionaal gezondheidsnetwerken of Logo's opgericht. Deze Logo's moeten de gezondheidsdoelstellingen op lokaal vlak helpen realiseren. Voor borstkankerscreening en vaccinaties werd de Ondersteuningscel Logo's (OCL) opgericht. OCL is ook de administratieve en organisatorische ondersteuningsstructuur voor de Logo's. De Vlaamse Regering beslist nu het convenant OCL personeel en werking en OCL medisch-milieukundigen eerste trap te verlengen en OCL hiervoor een subsidie toe te kennen van respectievelijk 259.000 euro en 1.058.000 euro.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In uitvoering van een Europese verordening over steun voor plattelandsontwikkeling keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed over het sluiten van beheersovereenkomsten en het toekennen van vergoedingen. Beheersovereenkomsten zijn vrijwillige contracten die landbouwers kunnen sluiten met de overheid om de natuur, het milieu en het landschap op hun bedrijf een handje te helpen. In ruil voor het naleven van vastgelegde voorwaarden en het uitvoeren van maatregelen uit hun contract krijgen ze jaarlijks een vergoeding. Het contract duurt in principe vijf jaar. De huidige Vlaamse wetgeving ter zake moet worden aangepast, zodat naar de meest recente wetgeving wordt verwezen. Het nu goedgekeurde besluit behandelt overeenkomsten die kaderen in het programma voor plattelandsontwikkeling Vlaanderen 2007-2013. Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet goed. Het gaat om het zogenaamde derogatiebesluit: het laat een hogere bemesting dan 170 kilogram stikstof (N) uit dierlijke mest per hectare en per jaar toe voor bepaalde teelten met een lange groeiperiode of een hoge stikstofopname en voor bepaalde mestsoorten. Het verhoogde gebruik van dierlijke mest is weliswaar gekoppeld aan een aantal voorwaarden. Het besluit omvat alle rechten en plichten die voor de landbouwers van belang zijn. Dit derogatiebesluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de VREG en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed met de regels voor de toekenning en de verrekening van de gratis elektriciteit voor huishoudelijke afnemers. De eenheidsprijs per kWh wordt nu als volgt gedefinieerd: "de gewogen gemiddelde kWh-marktprijs voor huishoudelijke afnemers in het Vlaamse Gewest op 1 januari van het jaar waarvoor de gratis hoeveelheid elektriciteit, vermeld in het Elektriciteitsdecreet, wordt toegekend." Hierdoor is er opnieuw een eenduidige vaststelling van de referentieprijs.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist het arrest van het Hof van Beroep in Brussel van 12 november 2007 in de zaak van het Vlaamse Gewest tegen de BVBA Pevenage in Zottegem te volgen en respectievelijk 126.000 euro en 29.000 euro ten laste te leggen van het Vlaams Fonds voor Lastendelging. De zaak draaide rond een al dan niet onregelmatige offerte.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt het samenwerkingsakkoord tussen de Gewesten goed over de preventie en het beheer van verpakkingsafval. Ze hecht meteen ook haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot goedkeuring van dit samenwerkingsakkoord. Het akkoord heeft als doelstelling in eerste instantie preventie van verpakkingsafval te bewerkstelligen, hergebruik te bevorderen en pas dan de recyclage en nuttige toepassing van verpakkingsafval te stimuleren. Belangrijk element in het akkoord is de nieuwe heffing die aan de erkende organismen voor huishoudelijk afval wordt opgelegd met als doel een deel van de kosten voor het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval die nog bij de gemeenschap berusten op de verpakkingsverantwoordelijken te verhalen. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de MiNa-raad.