CDA

Cees Veerman krijgt voorzittershamer WI tijdens Stichtingsraad over relatie Nederland-Antillen

Op donderdag 10 april vond in Utrecht een zeer geslaagde stichtingsraad van het WI plaats over de relatie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen.

Nadat aan het begin van deze bijeenkomst Rein-Jan Hoekstra de voorzittershamer had overgedragen aan de nieuwe voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, Cees Veerman, oud minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij ontstond al meteen een goede sfeer. Hoekstra werd getrakteerd door de aanwezigen, waarvan velen afkomstig uit Antilliaanse kring, op een fles oranjebitter en enkele Oudhollandse bordjes.

De vernieuwing van de band tussen Nederland en de Nederlandse Antillen stond centraal in de lezing van staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij bracht naar voren dat op dit moment gewerkt wordt aan de uitwerking van het slotakkoord tussen Nederland en de eilanden in een goede en constructieve sfeer. Ook onderstreepte zij dat behoefte is aan een integrale aanpak en verbetering van het voorzieningenniveau en maande de gesprekspartners tot enige spoed. Het gaat immers om de mensen. Of zoals zij dat formuleerde: 'Van staatkundige vernieuwing alleen kan men niet eten.' Forumlid Mito Croes (oud-gevolmachtigde minister van Aruba) benadrukte dat de sterk bestuurlijke benadering van de Koninkrijkszaken te kort schiet, terwijl het andere forumlid Rein-Jan Hoekstra (lid Raad van State) naar voren bracht dat de eilanden vooral zelf beslissingen zouden moeten kunnen nemen. Vervolgens ontstond in de volle zaal van het Utrechtse Mammoni een zeer levendige discussie waar vele onderwerpen de revue passeerden zoals de status van de eilanden en de noodzaak van een koninkrijkfonds om de gebrekkige infrastructuur van sommige eilanden te verbeteren. De participatie van de aanwezigen gaf deze bijenkomst een bijzonder karakter en creëerde een uiterst aangename ambiance. Af en toe werd een kritische noot gebezigd en werden de culturele verschillen niet verbloemd, maar wat vooral overheerste was de positieve en constructieve dialoog op basis van wederzijds respect. Dit bracht een Antilliaanse dame op het einde van de bijeenkomst tot de ontboezeming dat dit eindelijk eens een positieve bijeenkomst is. 'Een verademing in de vloedgolf van negativisme.' Hans Hillen, Eerste Kamerlid voor het CDA en voorzitter van het WI-rapport Naar een Salsa op klompen.- Over de toekomst van het Koninkrijk der Nederlanden riep dan ook op tot een blijvend intensief partnerschap tussen beide delen van het koninkrijk.

U kunt hier het WI-rapport Naar een salsa op klompen downloaden.
---