GroenLinks

Zesde Milieu-actieprogramma geëvalueerd

Zesde Europees Mileu-actieprogramma 10 april 2008

In 2002 hebben het Europarlement en de lidstaten het zesde Milieu-actieprogramma aangenomen. Daarin zijn de belangrijkste milieudoelstellingen voor de Europese Unie opgenomen. Deze week evalueerden europarlementariërs de uitvoering van dit actieprogramma.

Een belangrijk punt in het Milieu-actieprogramma, dat loopt van 2002 tot 2012 is het stoppen van het verlies aan biodiversiteit. De doelstelling is om daar uiterlijk in 2010 voor te zorgen. Het ziet er op dit moment niet naar uit dat dit ook lukt.

Belangrijke Europese wetten om de natuur en daarmee te biodiversiteit te beschermen zijn de Vogel- en Habitatrichtlijn. Helaas houden niet alle lidstaten zich volledig aan deze wetgeving. Het voorstel van de Groenen, waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om beter toe te zien op de naleving van deze natuurbeschermingswetten, kreeg steun van een meerderheid in het parlement.

Klimaatverandering
In de evaluatie is ook gekeken naar de in het actieprogramma aangekondigde maatregelen om klimaatverandering te beperken. Het Europees Parlement sprak zich positief uit over de rol die Europa hierin op het wereldtoneel speelt.

GroenLinks vindt ook dat Europa zich positief onderscheid. Het was bijvoorbeeld duidelijk te zien bij de klimaatonderhandelingen in Bali eind vorig jaar. De Europese Unie opereerde daar als één blok en zette in op sterke bindende normen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Het kan altijd beter
Maar GroenLinks vindt ook dat Brussel een nog sterkere rol zou kunnen spelen bij internationale klimaatonderhandelingen als het de eigen doelstellingen aanscherpt. Nu pleit de EU internationaal voor een reductiedoel van 30% minder uitstoot van broeikasgassen in 2020, maar is niet bereid hier zelf voor te gaan zolang er geen nieuw internationaal klimaatakkoord is.

Het parlement was ook kritisch. Onder meer over het feit dat er nog te weinig maatregelen zijn genomen op het gebied van energie-efficiëntie. Willen we klimaatverandering echt aanpakken, dan moeten we in Europa veel zuiniger met onze energie omgaan. Daarom pleitte GroenLinks eerder dit jaar al voor een verbod op de meest inefficiënte apparaten, waaronder terrasverwarmers.

Ontwikkelingslanden
Het is duidelijk dat Europa de klimaatcrisis niet alleen kan aanpakken. Het Europees Parlement riep daarom de Europese Commissie op om de overdracht van technologieën naar ontwikkelingslanden te bevorderen. Belangrijk, omdat moderne duurzame technieken vaak nog erg duur zijn.

GroenLinks wil dat rijke landen meebetalen aan duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Deze landen zullen de komende decennia economisch groeien en dat is hun goed recht. Het ligt voor de hand dat dit gepaard gaat met een groei van de energieconsumptie in die landen. Het is daarom goed om eraan bij te dragen dat de groei in ontwikkelingslanden op duurzame wijze plaatsvindt. Want als ze op dezelfde manier groeien zoals wij dat gedaan hebben, dan rijzen binnen de kortste keren de mondiale CO2-emissies de pan uit.

Zie ook:

* website Europese Commissie over het zesde Milieu-actieprogramma
* dossier Schone lucht, klimaat en energie