Gemeente Schiedam


April

Dag van de leerplicht in het teken van recht om te leren

11 april 2008

De landelijke Dag van de Leerplicht, op donderdag 10 april, stond in het teken van het recht om te leren. Jongeren moet duidelijk gemaakt worden dat zij leren niet alleen als een plicht maar vooral als een recht moeten voelen. Namelijk het recht om jezelf te ontwikkelen via onderwijs. Als aanvulling op het landelijke thema vraagt Schiedam ook aandacht voor Schiedamse jongeren die niet meer leerplichtig zijn.

Leerplicht Schiedam probeert met deze groep jongeren in contact te komen en hun actuele dagbesteding in beeld te krijgen. Vast staat dat een aantal van deze jonge Schiedammers nog geen startkwalificatie hebben (diplomabezit op het niveau van tenminste Havo of MBO niveau 2).

Het kan zijn dat deze jongeren werken. Misschien volgen ze wel een opleiding maar is dit door de onderwijsinstelling niet bij de gemeente gemeld. Het kan ook zijn dat iemand wel graag een opleiding wil volgen of een combinatie van leren en werken zoekt maar niet weet hoe je zoiets moet aanpakken.

Wanneer deze groep voortijdig schoolverlaters niet reageert op een schriftelijke oproep van de gemeente dan worden zij thuis door een speciale scout bezocht. Tussen 1 februari en 1 augustus 2008 loopt een pilot project waarbij geprobeerd wordt langs persoonlijk contact de actuele informatie voor deze doelgroep van 18 23 jarigen in kaart te brengen. Met deze informatie wordt de gemeentelijke leerplichtadministratie geactualiseerd.

Jongeren die hiervoor in aanmerking komen en dit ook zelf willen worden door de scout in contact gebracht met het Steunpunt Onderwijs in Schiedam. De trajectbegeleiders van het Steunpunt kunnen de jongere verder helpen op weg naar een succesvolle hervatting van het leer/werkproces.

De pilot is nog maar kort geleden gestart maar de eerste jongeren hebben al begeleiding gevraagd bij een vervolgtraject. Zij krijgen een gesprek over trajectbegeleiding bij het Steunpunt Onderwijs.