Gemeente Spijkenisse


Financiële positie gemeente Spijkenisse is solide

11 april 2008

geld
De financiële positie van de gemeente Spijkenisse is solide. Gemeenten ontvangen geld van het Rijk om hun taken uit te voeren. Een deel van dit geld komt uit het Gemeentefonds en wordt uitgekeerd in de vorm van een algemene uitkering.

Gemeenten hebben naast het gemeentefonds nog eigen bronnen van inkomsten, zoals de gemeentelijke belastingen. Het geld wordt besteed aan verschillende zaken die de stad ten goede komen. In Spijkenisse zijn dat er talloze. Naast de bestaande dienstverlening kan gedacht worden aan de kinderspeelvoorziening Park Braband, buurtpreventie, het Werk- en Zorgplein, de verbreding van de Baljuwlaan, de realisering van een nieuwe sporthal en nieuwe scholen.

Verder vinden verschillende projecten plaats in het kader van de ontwikkeling van de stad, ook wel de grondexploitatie genoemd. Denk bijvoorbeeld maar aan woonboulevard Schiekamp, het project Heer en Meester, de nieuwe woonwijk De Elementen en de groenontwikkeling Zuidoost.

Dit college doet wat het bij het begin van deze periode heeft afgesproken. Het college van burgemeester en wethouders gaat voor kwaliteit en maakt de stad af!

Bij al die projecten zijn er financiële risico's. Het bouwrijp maken van een terrein kan duurder uitvallen, ook de gemeente kan immers te maken krijgen met prijsstijgingen. Daar is dan ook rekening mee gehouden. Net zoals in een gezin, waar er een spaarpot is voor het geval de wasmachine stuk gaat, heeft ook de gemeente Spijkenisse zo'n spaarpot. Dat is de algemene reserve. Geld dat is gereserveerd om de financiële risico's op te vangen.

Jaarrekening 2007
Op dit moment wordt gewerkt aan de vaststelling van de jaarrekening 2007. Duidelijk is dat de gemeente Spijkenisse op haar reguliere huishoudboekje geld overhoudt. Er is het afgelopen jaar een solide financieel beleid gevoerd. Dat leidt ertoe dat de gemeentelijke heffingen dit jaar niet extra zijn verhoogd. De OZB en bijvoorbeeld de rioolheffing, de afgelopen maand nog de nieuwe melkkoe in gemeenteland genoemd, blijven reëel op hetzelfde niveau. Met andere woorden, buiten het loon- en prijsstijgingspercentage zijn de tarieven niet verhoogd. Zo is de OZB verhoogd met 3,45% en is de rioolheffing slechts met 0,5% gestegen. Ook andere gemeentelijke heffingen blijven reëel op het huidige niveau.

In Spijkenisse komen diverse nieuwe voorzieningen waar de inwoners veel plezier aan zullen beleven. In bijgevoegde schets wordt duidelijk waar op dit moment allemaal aan wordt gewerkt. Stuk voor stuk projecten die de leefomgeving verder verbeteren. Projecten ook die van belang zijn om de stad leefbaarder te maken. Het ontwikkelen van al die nieuwe projecten kost tijd. Tijd waarin marktomstandigheden kunnen wijzigen. Dat die marktomstandigheden wijzigen is normaal en daar wordt dan ook rekening mee gehouden.

Marktomstandigheden
Bij de grondexploitatie is thans sprake van gewijzigde marktomstandigheden. Externe factoren zorgen daar voor behoorlijke prijsstijgingen. Uit de kostenlijst, die wettelijk moet worden bijgehouden, blijkt dat vooral het bouwrijp maken van de grond veel duurder uitvalt. Verrassend is dat niet. Deze prijsstijgingen werken door in de te ontvangen grondprijs bij `De Elementen'. Daar is gekozen voor het zogeheten residueel afrekenmodel. De grondopbrengst wordt daar bepaald door de v.o.n prijs minus de bouwkosten. Als de bouwkosten hoger uitvallen is de opbrengst lager. Daarnaast zijn plannen uit het verleden, zoals bijvoorbeeld Spijkenisse Zuidoost, inmiddels ingehaald door de werkelijkheid van nu.

Zoals hierboven aangegeven, is met deze mogelijkheid reeds rekening gehouden in de vorm van een spaarpot, de algemene reserve. Door én een beroep te doen op de algemene reserve én op een deel van de meevallers uit 2007 wordt dit probleem opgelost.