Waterschap Groot Salland

Groot Salland draait volledig 'op groen'

Laatste wijziging: 11 april 2008

WGS toont maatschappelijke betrokkenheid bij milieu

Door de inkoop van zogeheten `groencertificaten' levert het Waterschap Groot Salland in 2008 en 2009 een extra bijdrage aan de toepassing van duurzame energie. De gunstige prijzen zorgen voor een geringe extra kostenpost van EUR 10.000,-. Een paar tikken op de rekenmachine tonen aan dat dit slechts 0,3% is van de totale energie-inkoop. Groencertificaten garanderen dat de elektriciteit op een duurzame wijze is opgewekt, bijvoorbeeld door waterkracht, wind- en zonne-energie.

De maatschappij stelt de camera alsmaar scherper op het klimaat en het milieu. De wens is dat iedereen hier op een eigen manier aan bijdraagt. Onder de paraplu van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) geeft ook Groot Salland hier handen en voeten aan.

"Eén van de onderdelen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is duurzaam inkopen", licht bedrijfsmedewerker Beheer en Onderhoud Noord, Fetze Walda toe. "En bij duurzaam inkopen, kan het dan gaan om zeer veel soorten inkopen. In dit geval dus inkoop van elektriciteit. Dat doen we nu op een 100% duurzame manier. Alle energie die we kopen is duurzaam opgewekt, net zoals je thuis ook kunt kiezen voor groene stroom. Je zult begrijpen dat het bij een waterschap dan om heel wat meer stroom gaat."

Eind februari kocht Groot Salland officieel de eerste groene stroom aan. Het contract met Essent is aangegaan voor één jaar. Nog dit jaar zal gezamenlijk met een aantal andere waterschappen voor 2009 worden ingekocht. Medio 2009 is een evaluatiemoment gepland en wordt vooruit gekeken naar de inkoopsituatie voor de periode tot 2011. Wat betreft de situatie bij de overige tien deelnemers van het inkoopcollectief geldt dat zes waterschappen inmiddels hebben gekozen om gezamenlijk duurzame energie in te kopen voor in ieder geval de komende twee jaar. De andere waterschappen moeten nog een keuze maken. Was Groot Salland dan al niet bezig met een efficiënte manier van energie inkopen? Het antwoord luidt ja. Sinds 2002 vindt bij de inkoop van energie (levering van elektriciteit en aardgas) samenwerking plaats tussen diverse waterschappen en waterleidingbedrijven. De doelstelling van deze samenwerking was en is zo goedkoop mogelijk energie in te kopen. Destijds was dat voor het bestuur aanleiding om enkel naar de prijs te kijken en geen groene stroom in te kopen dat toentertijd nog kostbaar was. Hierbij wil Fetze wel aangetekend zien dat de eigen opwekking van energie met de warmtekrachtinstallaties op de rioolwaterzuiveringen al voorziet in zo'n 30% van de totale energiebehoefte. "Vanuit de klimaatdiscussie was het gelet op de gunstige prijzen zinvol opnieuw naar de inkoop van groene stroom te kijken. Het is een effectief en simpel toe te passen middel, waarmee we het milieu helpen en ons maatschappelijk gezicht laten zien."

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl