CDA

Van Hijum: Kritiek op koopkrachtplaatjes eenzijdig

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum heeft deze week in een debat over de koopkracht betoogd dat het kabinet een solide en evenwichtig financieel economisch beleid voert.

Het debat was aangevraagd vanwege het bericht dat de gemiddelde koopkracht van huishoudens in 2008 afneemt met een kwart procent. Uitgangspunt voor het CDA is dat middelen die vrijkomen uit ombuigingen en lastenverschuivingen moeten worden geïnvesteerd in economische groei, arbeidsparticipatie en sociale samenhang.

Van Hijum benadrukte dat de coalitie werkt aan het terugdringen van de staatsschuld, en het investeren in de kwaliteit van voorzieningen als veiligheid onderwijs en zorg. âBovendien bevorderen we de arbeidsparticipatie, zodat mensen hun inkomen kunnen verbeteren door te gaan werken of door méér te gaan werken. Over de gehele kabinetsperiode bezien zal de koopkracht verbeteren.â In 2009 stijgt de koopkracht naar verwachting met 1 procent.

De CDAâer zei in het debat erop te rekenen dat het kabinet tijdens het voorjaarsoverleg verstandige afspraken maakt met sociale partners over loonontwikkeling. Door de stijgende inflatie zijn de looneisen hoog, maar bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt is een loon-prijsspiraal de slechtst denkbare uitkomst, zo zei Van Hijum.

Het Kamerlid noemde de kritiek van de oppositie op de koopkrachtcijfers eenzijdig en ongeloofwaardig. âEenzijdig omdat alleen maar wordt gelet op de koopkracht op korte termijn en niet op versterking van de economie. Ongeloofwaardig omdat de oplossingen waarmee bijvoorbeeld SP en VVD komen geen oplossingen zijnâ. Als voorbeeld noemde Van Hijum de plannen van de SP om de overheidsuitgaven met miljarden te verhogen en de rekening neer te leggen bij middeninkomens, en de voorstellen van de VVD om een aantal belastingverhogingen terug te draaien op de kosten van gezinnen met kinderen en de minima.

---