Ministerie van Defensie

10-04-2008

Antwoord op Kamervragen over zoekrakende wapens in Uruzgan

Vraagsteller: Lid Knops (CDA)

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 10 april 2008
Ons kenmerk D/2008009197
Onderwerp Kamervragen over zoekrakende wapens in Uruzgan (2070815200)

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op vragen van het lid Knops (CDA) over zoekrakende wapens in Uruzgan (ingezonden 20 maart 2008 met kenmerk 2070815200).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries

Pagina 1/3

Ministerie van Defensie

Antwoorden op vragen van het lid Knops (CDA) over zoekrakende wapens in Uruzgan (Ingezonden 20 maart 2008 met kenmerk 2070815200).

1. Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving1 dat de verplaatsingsuitrusting van militairen onderweg van Nederland naar Uruzgan zoek raakt, en dat sommige militairen deze pas tot hun beschikking krijgen als ze al drie maanden in het uitzendgebied zitten?
Ja.
2. Is deze berichtgeving waar? Zo ja, hoe beoordeelt u deze problemen? Waarom is hier zelfs ruim anderhalf jaar na de ontplooiing van de Task Force Uruzgan nog sprake van?
De berichtgeving is gebaseerd op een enkel incidenteel geval, waarbij overigens geen sprake is van vermissing van het wapen. Betrokkene is in het gebied voorzien van een vervangend wapen. De geldende procedure voor de ISAF-missie is dat het uit te zenden personeel met hetzelfde vliegtuig wordt verplaatst als zijn wapen, helm en scherfvest. Bij aankomst zijn deze middelen dan direct beschikbaar. Alleen wanneer op een laat moment voor vertrek de passagierslijst wordt gewijzigd, is het soms niet meer mogelijk ook de eigen bagage te wisselen. In dergelijke gevallen krijgt betrokkene direct na aankomst in het uitzendgebied vervangende goederen uitgereikt. Voor daadwerkelijke inzet is er altijd voldoende mogelijkheid om bijvoorbeeld het wapen 'in te schieten'. 3. Welke gevolgen hebben de logistieke problemen voor de inzetbaarheid van Nederlandse eenheden in Uruzgan? Welke maatregelen gaat u nemen?

1 De Telegraaf, 15 maart 2008: "Wapens in Uruzgan raken weg".

Pagina 2/3

Ministerie van Defensie

De algemene schaarste aan transportcapaciteit kan soms voor vertragingen zorgen. Deze hebben echter geen gevolg voor de inzetbaarheid van de eenheden in Uruzgan. Er is op dit moment geen aanleiding om aanvullende maatregelen te treffen. 4. Zijn de lange, complexe en blijkbaar kwetsbare logistieke aanvoerlijnen van en naar het operatiegebied mede van invloed op de problematiek? Zo ja, in hoeverre zou de beschikbaarheid van strategische luchttransportcapaciteit in het kader van het C-17 initiatief van de NAVO, waarmee direct vanuit Europa op Tarin Kowt gevlogen kan worden, uitkomst bieden? De lange logistieke aanvoerlijnen zijn niet van invloed geweest op het genoemde specifieke incident. Natuurlijk zou de beschikbaarheid van de genoemde strategische luchttransportcapaciteit in algemene zin een positieve invloed hebben op de algehele transportcapaciteit bij de krijgsmacht. Het C-17 initiatief kan daaraan een goede bijdrage leveren.

Pagina 3/3


---- --