Krapte op arbeidsmarkt doet oog op vrouwen vallen
Werkgevers metaalbewerking ontdekken kwaliteit vrouwelijke werknemers
Hazerswoude-Dorp, 9 april 2008 - Nadat vrouwen zijn doorgedrongen tot typische mannenberoepen zoals politie en marine, klinkt nu ook de lokroep uit een sector waar de mannelijke werknemer nog domineert. De metaalbewerking heeft weliswaar de economische wind in de rug, getuige de goed gevulde orderportefeuilles, maar de huidige krapte op de arbeidsmarkt remt verdere groei af. Onderzoeksbureau TNS NIPO deed daarom in opdracht van het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Metaalbewerking (OOM) onderzoek naar de toegevoegde waarde van méér vrouwelijke werknemers in de sector metaalbewerking. "Eén van de opvallendste uitkomsten is dat vrouwen voor bepaalde functies en taken in de metaalbewerking mogelijk geschikter zijn dan mannen," zegt Lea Mazor, één van de twee opstellers van het onderzoek door TNS NIPO. "Vrouwen doen het vaak beter dan mannen bij het leiden van ingewikkelde technische projecten, omdat ze beter kunnen 'multi-tasken'. Verder zijn vrouwen vaak meer secuur, waardoor het verrichten van heel nauwkeurige werkzaamheden in assemblage en het bedienen van machines hen beter af gaat. Sommige werkgevers in de metaalbewerking hebben dit al ontdekt. Maar in de sector moet dat nog veel breder worden uitgedragen."
Structurele veranderingen
TNS NIPO voerde voor het onderzoek een reeks diepte-interviews met een dwarsdoorsnede van werkgevers in de metaalbewerking. De uitkomsten en conclusies daarvan worden besproken tijdens het congres op de landelijke 'Femme Metaaldag', dat donderdag 10 april a.s. in Woerden plaatsvindt. Bezoekers zijn vooral vrouwelijke werkgevers en werknemers in de metaalbewerking. Zij wisselen op deze dag hun ervaringen en inzichten uit.
Collega-onderzoeker Daniël Sligte van TNS NIPO zal hen voorhouden dat het blijvend verhogen van het aantal vrouwelijke werknemers structurele veranderingen in de sector vergt. "Dat varieert van concrete zaken, als het aanpassen van teksten in wervingsadvertenties, tot zachte aspecten, als meer praten over ontwikkelingsmogelijkheden."
Bedrijven in de metaalbewerking die vrouwen in dienst hebben, ondervinden dat er een werksfeer ontstaat die méér is gericht op onderlinge samenwerking en het gezamenlijk oplossen van problemen in het werk. "We hebben gehoord dat vrouwelijke werknemers voor meer aandacht voor relaties zorgen," licht Lea Mazor toe. "Niet zozeer tussen collega's onderling, wat overigens ook het geval is, maar vooral richting klanten en hun behoeften. En dat vertaalt zich potentieel in harde euro's."
Er zijn nog andere positieve aspecten van het diversiteitbeleid die door het aantal onderzochte bedrijven in de metaalbewerking worden gemeld. Zoals een werksfeer en bedrijfscultuur die meer is gericht op delen van kennis en het doordenken van problemen en opgaven alvorens die misschien te snel te willen oplossen. Zegt Daniël Sligte van TNS NIPO: "Uit de interviews die wij hebben gedaan, komt een duidelijk beeld naar voren. Werkgevers die bewust beleid voeren om vrouwelijke werknemers aan te trekken en te behouden, maken beter en slimmer gebruik van de voor hen relevante en gewenste competenties die op de arbeidsmarkt beschikbaar zijn waardoor ze gemakkelijker goede mensen vinden."
Over de Femme Metaaldag
De Femme Metaaldag op donderdag 10 april a.s. in Woerden is een initiatief van OOM met medewerking van VHTO. Tijdens de dag vertellen werkgevers en HR-managers waarom het belangrijk is dat er meer vrouwen in de metaalbewerking werkzaam zijn en blijven. Zij delen hun ervaringen en praktische tips met bezoekers van de dag.
Deelnemers krijgen verder informatie en tips over carrière, opleiding en ontwikkeling hoe OOM werknemers en werkgevers hierbij ondersteunt met adviezen en financiële bijdragen. Zie verder
Over OOM
OOM is het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Metaalbewerking. OOM streeft naar versterking van de bedrijfstak metaalbewerking door te investeren in opleiding en ontwikkeling en in projecten voor zowel werknemers als werkgevers in de sector. OOM wordt gefinancierd door de branche zelf.