Ingezonden persbericht


"Een geweldig voorbeeld voor alle metaalbewerkingsbedrijven in Nederland!"

Gronings bedrijf maakt optimaal gebruik van vrouwelijk talent

Hazerswoude-Dorp, 10 april 2008 - AP Nederland B.V. uit het Groningse Kolham is vandaag tijdens de Femme Metaaldag in Woerden bekroond met de 'Prix de Femme Metaal'. Deze onderscheiding voor bedrijven in de metaalbewerking werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. AP Nederland ontving de prijs, omdat het van de drie genomineerde bedrijven het best in staat is geweest vrouwelijke werknemers aan te trekken én te behouden. "AP Nederland onderscheidt zich vanwege het feit dat vrouwen in alle functiegebieden vertegenwoordigd zijn: in de productie, als leidinggevenden en in cruciale staffuncties. Dat maakt het bedrijf een geweldig voorbeeld voor alle metaalbewerkingsbedrijven in Nederland!", aldus juryvoorzitter en voormalig metaalwerkgever Bertha Verhoeven.

'Runners-up' waren Frencken Mechatronics uit Eindhoven, dat door de jury geprezen werd voor haar actieve betrokkenheid bij instroomactiviteiten en het geven van een positief imago aan de metaalbranche voor zowel jongens als meisjes en Lentink Metaalwarenfabriek, uit het Gelderse Varsseveld, waar volgens de jury veel aandacht is voor de ontwikkeling van de medewerkers en voor een respectvolle omgang tussen de medewerkers.

Positief arbeidsklimaat

De Femme Metaaldag biedt vrouwelijke werkgevers, managers en medewerkers in de metaalbewerking de gelegenheid inzichten en ervaringen te bespreken en uit te wisselen. Daarbij gaat het vooral om het aantrekken van méér vrouwelijke werknemers in de branche, het creëren van een positief arbeidsklimaat voor vrouwelijke werknemers en het voeren van beleid om vrouwelijke werknemers loopbaanmogelijkheden te bieden en hen zodoende voor langere tijd te behouden. Tijdens de Femme Metaaldag konden deelnemers diverse workshops en praktijkcases bijwonen op het gebied van carrière, opleiding en ontwikkeling.

Vrouwen gezocht

Metaalbewerkingsbedrijven hebben de economische wind in de rug, getuige goed gevulde orderportefeuilles. Krapte op de arbeidsmarkt beperkt echter verdere groei. Metaalwerkgevers in de branche benutten nog te weinig het aanwezige potentieel van vrouwelijke arbeidskrachten op de markt. Dat heeft deels te maken met het feit dat veel functies traditioneel door mannen worden uitgevoerd. Daarnaast zijn vrouwen zich te weinig bewust van de kansen die de duizenden MKB-metaalbedrijven bieden. Er zijn volop doorgroeimogelijkheden en je krijgt er al heel snel veel verantwoordelijkheid.

Recent onderzoek door TNS NIPO in opdracht van het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Metaalbewerking (OOM) wijst uit dat vrouwen voor bepaalde functies en taken in de metaalbewerking mogelijk geschikter zijn dan mannen. Zo doen vrouwen het vaak beter dan mannen bij het leiden van ingewikkelde technische projecten, omdat ze beter meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Verder brengen vrouwen vaak nieuwe, creatieve oplossingen en inzichten in de bedrijven. Sommige werkgevers in de metaalbewerking hebben dit al ontdekt. Maar in de sector moet dat nog veel breder worden uitgedragen.

Over Femme Metaal

Femme Metaal is een initiatief van het Opleidings- en Ontwikkelingfonds voor de Metaalbewerking (OOM). Op de website van Femme Metaal (www.femmemetaal.nl) kunnen bezoekers kennismaken met technische vrouwen in de metaalbewerking. Zij vertellen over hun werk en hun opleiding. Ook vertellen ze waarom zij voor de techniek en voor de metaalbewerking hebben gekozen.

Over OOM

OOM is het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Metaalbewerking. OOM streeft naar versterking van de bedrijfstak metaalbewerking door te investeren in opleiding en ontwikkeling en in projecten voor zowel werknemers als werkgevers in de sector. OOM wordt gefinancierd door de branche zelf.