Ingezonden persbericht
Nummer: 2008-02
Datum: 10 april 2008
Dag van de Leerplicht Rotterdam
Veel te laatkomers en weinig spijbelaars op straat
Maar liefst 212 scholieren liepen tegen de lamp vanochtend, ze waren te laat op school. Dit leverde hen een rode kaart en waarschuwing op. Op 16 scholen voor basis- en voortgezet onderwijs controleerden leerplichtambtenaren op te laat komen. Dit gebeurde in het kader van de landelijke Dag van de Leerplicht.
Uiteraard hadden de leerlingen diverse redenen voor hun verlate komst op school: de klok van school klopt niet, de tram was te laat, ik moest naar de tandarts. Maar of hun opgegeven redenen klopten of niet: te laat komen is gewoon een vorm van verzuim en mag niet! Daarom worden de telaatkomers de komende twee weken extra in de gaten gehouden door school en Leerplicht. Komen ze nog steeds te laat, dan volgt een gesprek met de leerplichtambtenaar.
Verzuimprotocol
Op één school waren er helemaal geen telaatkomers als gevolg van een verzuimprotocol dat onlangs, in samenwerking met de dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving, is ingevoerd. De resultaten zijn zo goed, dat de basisschool naast deze betreffende school ook zo'n protocol gaat invoeren.
Spijbelen
Ook controleerden de medewerkers van Leerplicht samen met de politie door de hele stad op straat. In totaal werden zo'n 150 leerlingen aangesproken waarvan er 7 bleken te spijbelen. Tijdens een telefonische controle van 78 voortgezet onderwijs scholen bleek dat 249 leerlingen ongeoorloofd afwezig waren. Of deze leerlingen spijbelen, wordt de komende dagen verder onderzocht.
Voorlichting
Leerplichtambtenaren en medewerkers van het Jongerenloket gaven vandaag ook voorlichting aan leerlingen van het Albeda College en het Zadkine over de kwalificatieplicht die in augustus 2007 in Nederland is ingevoerd. Sinds die datum moeten leerlingen tot hun 18e naar school (of ze moeten al eerder hun havo-, vwo- of mbo2-diploma hebben gehaald), terwijl dat eerst tot hun 16e jaar was. Opvallend was dat deze leerlingen het een goede zaak vinden dat je tot je 18e onderwijs moet volgen totdat je een goed diploma hebt: "Alleen dan kun je een goede baan krijgen."
Rotterdams idee
In totaal waren er vandaag in Rotterdam ruim 50 acties op het gebied van leerplicht. De meeste acties die op de Dag van de Leerplicht worden gehouden, behoren tot de normale werkzaamheden van leerplichtambtenaren in Rotterdam. Maar speciaal voor de Dag van de
Leerplicht worden er op deze dag extra acties uitgevoerd, vinden ze allemaal tegelijkertijd op één dag plaats en in alle delen van de stad tegelijk. Het idee van de Dag van de Leerplicht is Rotterdams. Rotterdam organiseerde de eerste Dag van de Leerplicht in 2003. Dit idee is in 2004 overgenomen door het ministerie van OCW in samenwerking met het Projectbureau Handhaven op Niveau en is sindsdien landelijk.
Noot voor de redactie/
Ingezonden persbericht