Nr. 57
10 april 2008
Ontwikkeling stad en haven hand in hand met verbetering luchtkwaliteit
Lucht klaart tijdig op in de Rijnmond
De lucht in de Rotterdamse regio wordt langzaam maar zeker schoner. Om tijdig de laatste hardnekkige knelpunten op te lossen wordt de bestaande Rotterdamse en Regionale aanpak van de luchtkwaliteit aangevuld met extra maatregelen, zoals uitbreiding van de milieuzonering. Dit is vastgelegd in de nota 'Dat lucht op! Naar een schone lucht in Rijnmond' van de gemeente Rotterdam en de Stadsregio. Rotterdam investeert de komende jaren ruim ¤¬ 64 miljoen om de luchtkwaliteit verder te verbeteren. Milieuwethouder Mark Harbers 'In Rotterdam laten we zien dat minder uitstoot en meer economische activiteit samen kunnen gaan. We zetten in op reductie en proberen daarnaast bewoners en bedrijven te stimuleren om actief met dit onderwerp aan de slag te gaan. Extra inzet en effectieve samenwerking tussen regio, provincie en Rijk is daarbij cruciaal'.
Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit
De aanpak van luchtkwaliteit in de regio staat niet op zichzelf, maar vormt een belangrijke schakel in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). In het NSL staan alle maatregelen die het Rijk, provincies en gemeenten vanaf 1 januari 2005 nemen of hebben genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Doel van het programma is om voor heel Nederland overal de normen voor luchtkwaliteit te halen. Hiermee wordt voldaan aan de Europese regelgeving, een verbetering van de volksgezondheid en tevens wordt een meer flexibele koppeling tussen ruimtelijke projecten en luchtkwaliteit gerealiseerd. Het Samenwerkingsprogramma gaat volgend jaar in en heeft een looptijd van vijf jaar.
Aanvullend maatregelenpakket voor knelpunten
De verantwoordelijkheid voor de aanpak van fijn stof ligt primair op rijksniveau. De rijksoverheid neemt een groot aantal maatregelen om de uitstoot van fijn stof de komende jaren te verminderen. Naast deze maatregelen op zowel rijks- als lokaal niveau is extra inzet nodig om een aantal knelpunten in Rotterdam op te kunnen lossen. Op 16 september 2007 heeft Rotterdam milieuzonering in het kernwinkelgebied ingesteld. Op dit moment wordt dit geëvalueerd en bekeken of het uitgebreid kan worden. Daarnaast wordt onderzocht of het aantal Groene Golven in Rotterdam kan worden uitgebreid, waardoor de doorstroom wordt vergroot.
Extra maatregelen
Rotterdam zet daarnaast in op extra maatregelen. Het is de bedoeling dat tweehonderd woningen worden voorzien van ventilatiesystemen met filters. In Overschie worden ongeveer honderd woningen van het Woningbedrijf Rotterdam komende zomer aangepakt. Begin 2009 volgen woningen van woningcorporatie Woonbron. Ook in de scheepvaart wordt ingezet op verbetering van de luchtkwaliteit. In 2007 is in de Maashaven een pilotproject met walstroomvoorziening gestart om het gebruik van de scheepsgeneratoren en dus de uitlaatgassen daarvan terug te dringen. Begin volgend jaar wordt dit project geëvalueerd.
Een bereikbare stad en duurzame stad
Rotterdam werkt aan duurzame ontwikkeling van de stad. Met de nieuwe landelijke aanpak worden alleen nog grote projecten getoetst aan luchtkwaliteit. Bouwprojecten worden niet meer individueel maar op programmaniveau getoetst. Hierdoor wordt sneller duidelijk of bouwplannen wel of niet kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast heeft het college eind vorige maand haar doelstellingen voor Duurzame Mobiliteit geformuleerd. In 2025 moet het openbaar vervoergebruik met 40% zijn toegenomen en het aantal fietsers met 30%. Naast luchtkwaliteit is de strategie voor duurzame mobiliteit toegespitst op aanscherping van bestaand beleid op het gebied van CO2 , geluid en externe veiligheid.
Ook het Rotterdamse vervoersbedrijf RET werkt hard aan een goede luchtkwaliteit in de stad en regio. Inmiddels worden Rotterdammers vervoerd met het schoonste buswagenpark van Europa. Verder werkt de RET aan gebruik van groene stroom, regeneratieve trams en aan de ontwikkeling van een duurzaam logistiek centrum in de Beverwaard. De RET heeft zichzelf de ambitie gesteld om het schoonste vervoersbedrijf van de wereld te worden.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam