Persbericht
Grote stap voorwaarts in informatievoorziening energieverbruik in elektronicabranche
Energiekosten van elektrische apparaten in de winkel zichtbaar voor consument
Aalsmeer, 10 april - Vandaag hebben elektronicaketen BCC, het Ministerie van VROM, Milieu Centraal en brancheorganisatie UNETO-VNI een convenant over informatievoorziening over energieverbruik ondertekend. In het convenant is vastgelegd dat consumenten informatie over het energieverbruik en energiebespaartips krijgen bij aankoop en gebruik van consumentenelektronica. Door een systeem op te zetten voor groepen consumentenelektronica met gemiddelde jaarlijkse energiekosten van meer dan ¤ 22,- (overeenkomend met 100 kWh)), wordt voor huishoudens inzichtelijk gemaakt wat de gemiddelde energiekosten van het betreffende apparaat per jaar zullen zijn.
Grote verschillen in energieverbruik
Op dit moment bestaat er in Europa alleen een energie-labellingsysteem voor witgoed (wasmachines, drogers, koelkasten en vaatwassers). Dit energielabel is een aantal jaren een succesvol instrument geweest, maar door voortschrijdende technologische ontwikkelingen is de informatieve waarde ervan in veel gevallen achterhaald. Tegenwoordig valt meer dan 95% van de wasmachines onder het A-label. Hierdoor is het onderscheid tussen de apparaten onderling niet meer duidelijk, terwijl er wel degelijk verschillen zijn in energieverbruik (zie persinformatie voor rekenvoorbeeld).
Minister Cramer van Ruimte en Milieu: 'Wij staan volledig achter dit initiatief. De Europese Commissie werkt aan een aanpassing van het huidige labellingsysteem, dat zeker nog twee jaar op zich zal laten wachten. Het kabinet heeft zich een verbetering van de energie-efficiëntie van 2% per jaar ten doel gesteld. Dus hoe eerder we in actie komen, hoe beter. Overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven moeten samenwerken om dit doel ook daadwerkelijk te bereiken.'
Verduurzamen elektronicabranche
Elektronicaketen BCC heeft in 2007, in samenwerking met de maatschappelijke organisaties Stichting Natuur en Milieu en het Wereld Natuur Fonds (WNF), een standaard ontwikkeld om het energieverbruik van de producten als LCD-schermen en computers te meten. In samenwerking met Milieu Centraal is er een methode ontwikkeld voor zowel de categorie witgoed als bovengenoemde groepen, die de kosten van energieverbruik van consumentenelektronica inzichtelijk maakt.
Deze informatie is sinds vorig jaar al bij BCC te vinden op prijskaarten in de winkels en op de website. Met het ondertekenen van het convenant komt deze informatie nu ook beschikbaar voor alle andere elektronicaretailers.
Peter Brussel, algemeen directeur van BCC: 'Consumentenelektronica is in Nederland verantwoordelijk voor bijna 10% van het energieverbruik. In 2006 hebben wij als BCC de missie geformuleerd om de Europese elektronica-industrie te verduurzamen. Hieruit is het veelgeprezen Groene Stekker initiatief ontstaan. Naast ons eigen Groene Stekker-keurmerk, dat door onze partners Milieu Centraal, WNF en Natuur en Milieu wordt ondersteund, waardeert de consument het inzicht in het verbruik in euro's enorm. Wij zijn graag bereid om de informatie op het gebied van energie-bespaartips en energieverbruik te delen met onze collega-retailers. Wij zijn ervan overtuigd dat wij door het toepassen van deze methodiek consumenten optimaal informeren, en ze in staat stellen om energiebewust te genieten.'
Ed Nijpels, voorzitter van Milieu Centraal, spreekt van een uniek moment: 'Het is de eerste keer dat een bedrijf zelf zo'n initiatief neemt om heel concrete afspraken te maken met de overheid en de branche. Dit geeft consumenten veel meer inzicht in hun energieverbruik'.
Kennis delen
UNETO-VNI, de brancheorganisatie voor de elektrotechnische detailhandel, juicht het toe dat één van haar leden bereid is om haar systematiek vrij te geven aan de branche. "Onze branche speelt een cruciale rol in de reductie van het energieverbruik in onze maatschappij", aldus Marcel Engels, voorzitter UNETO-VNI. 'Wij waren zeer verheugd te horen dat één van onze leden zich heeft ingespannen om tot een systematiek te komen die vooruitloopt op de Europese ontwikkelingen voor een energie-labellingsysteem en bereid is deze systematiek beschikbaar te stellen'. UNETO-VNI zal zich als ondertekenaar van de intentieverklaring mede inspannen om een eenduidige systematiek uit te rollen onder haar leden.
Branchebreed initiatief
De fabrikanten van consumentenelektronica spelen een belangrijke rol in het aanleveren van gestandaardiseerde meetdata, die gebruikt worden bij het bepalen van de kosten van energieverbruik. Deze data worden verzameld volgens de gestandaardiseerde methode die door BCC, Milieu Centraal en andere maatschappelijke organisaties is ontwikkeld. Deze methodiek wordt jaarlijks geëvalueerd en geactualiseerd aan de hand van nieuwe inzichten.
Consument heeft behoefte aan meer informatie
Uit onderzoek, uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van BCC in maart 2008, blijkt dat Nederlanders geringe kennis hebben over huishoudelijk energieverbruik. Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten weet niet hoeveel energie ze in hun huishouden verbruikt. Tegelijkertijd wil meer dan 80% graag een bijdrage leveren aan een beter klimaat. Het onderzoek laat zien dat consumenten slechts kleine maatregelen nemen om energie in het huishouden te besparen. Meer informatie en advies zou hier zeker een welkome aanvulling zijn. BCC en Milieu Centraal hebben rekenmodellen ontwikkeld die laten zien dat een verandering van wasdroger en gebruik van een laptop in plaats van een PC al snel EUR 300 aan energieverbruik per jaar kunnen schelen
Over BCC
BCC is een keten van 47 elektro-speciaalzaken met de laagste prijsgarantie (Every Day Low Pricing) en de beste service (Every Day High Service). BCC onderscheidt zich door eigentijdse, overzichtelijke superstores met een ruime product- en merkkeuze. Naast deskundig personeel zijn de eigen technische dienst, het call-center en de bezorg- en installatieservice onderdelen van het servicepakket van BCC. In Oktober 2006 is het Groene Stekker initiatief gestart met als missie de Europese elektronica-industrie te verduurzamen. Hiertoe probeert BCC haar werknemers, de branche, de consumenten en haar zusterbedrijven in het buitenland te inspireren. BCC werkt hiertoe nauw samen met WNF, Natuur en Milieu, Milieu Centraal en HIER. Sinds mei 2007 zijn alle winkels klimaatneutraal en BCC zal in 2012 als geheel klimaatneutraal opereren. BCC maakt deel uit van KESA Electricals; een van de grootste elektronicaretailers in Europa met ruim 800 winkels.
Over UNETO-VNI
UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. UNETO-VNI vertegenwoordigt 90% van de omzet van de installatiebranche en biedt werkgelegenheid aan 130.000 personen. De installatiebedrijven zijn actief binnen de woningbouw, utiliteit, industrie en infra op de gebieden ontwerp, installatie en beheer. In totaal zijn er 5.300 installatiebedrijven aangesloten bij UNETO-VNI die 10,5 miljard van de totale omzet voor hun rekening nemen. De technische detailhandel bestaat uit winkelbedrijven die witgoed, bruingoed, verlichting, computers, hifi- en telecommunicatieapparatuur verkopen en repareren. UNETO-VNI vertegenwoordigt ruim 1.800 winkels. De totale omzet van deze bedrijven bedraagt circa 2,7 miljard euro.
Over Milieu Centraal
Milieu Centraal is een landelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijks leven. Dit varieert van afval tot zonneboilers. De informatie wordt vooraf getoetst door een forum van onafhankelijke deskundigen. Voor tips, advies op maat en achtergronden:
Ministerie van VROM: nieuwe energie voor het klimaat
De aanpak van het klimaatprobleem is een van de grootste mondiale uitdagingen van onze tijd. Een uitdaging die vraagt om intensieve (internationale) samenwerking. Nederland maakt zich sterk om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan en ons land aan te passen aan de veranderingen. Het kabinet heeft grote ambities voor energie, klimaat en milieu. Het wil van Nederland één van de schoonste en zuinigste energielanden van Europa maken. De doelen zijn:
* een reductie van de uitstoot van broeikasgassen van 30% in 2020 (t.o.v. 1990)
* een verbetering van de energie-efficiëntie van 2% per jaar en
* een aandeel hernieuwbare energie van 20% in 2020.
Door duurzaam te produceren en te consumeren kan Nederland voorop lopen in Europa en kunnen Nederlandse bedrijven hun concurrentiepositie verbeteren. Daarom stimuleert het kabinet het bedrijfsleven om te innoveren en duurzaam te ondernemen.
---Einde bericht---