Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
10 april 2008
Fors minder telecomfusies en -overnames na stagnatie private equity
Het aantal fusies en overnames in de wereldwijde telecomsector is in 2007 fors gedaald. De transactiewaarde daalde van E 332 miljard in 2006 naar E 185 miljard in 2007. Het aantal transacties nam af van 1.260 naar 1.190 deals. De kredietcrisis raakt met name 'private equity'-partijen, zo blijkt uit de jaarlijkse 'Telecoms M&A Insights' van PricewaterhouseCoopers (PwC). PwC verwacht het komende jaar een verdere stagnatie van het aantal door private equity gefinancierde telecomdeals. De rol van staatsfondsen uit het Midden-Oosten en Azië wordt naar verwachting dominanter.
Erik Klein Nagelvoort, verantwoordelijk partner voor de telecomsector bij PwC, stelt dat het klimaat op de telecomtransactiemarkt afgelopen jaar sterk wisselde. "De eerste drie kwartalen werden gekenmerkt door een hoge mate van activiteit, hoofdzakelijk gedreven door 'private equity'-partijen. In het vierde kwartaal stagneerde de markt vanwege de kredietcrisis."
Een belangrijke reden voor de daling was de afwezigheid van megadeals. De enige megadeal die zich in 2007 voordeed betrof de fusie ter waarde van 23 miljard euro tussen America Telecom en America Movil in Latijns-Amerika. Deze transactie valt in het niet bij de recordtransactie uit 2006 welke voortvloeide uit de overname van Bell South door AT&T voor 58 miljard euro. De verkoop van Essent Kabelcom aan de beleggingsmaatschappijen Cinven en Warburg Pincus (tevens eigenaar van Casema en Multikabel) vormde in 2007 met 2,5 miljard euro de grootste transactie met Nederlandse inbreng. Orange Nederland ging voor 1,3 miljard euro op in T-Mobile en Belgacom wil met de koop van Scarlet de Nederlandse markt op. KPN voert een strategische heroriëntatie en wil groeien tot een totaalaanbieder van ICT-diensten onder meer middels de overname van Getronics.
"Naast deze transacties zien wij een explosieve groei van mobiele virtuele operators. Wij verwachten het komende jaar een consolidatieslag in Nederland op deze markt", aldus Erik Klein Nagelvoort.
Er was wereldwijd verrassend weinig bedrijvigheid vanuit de grote operators, met uitzondering van Vodafone. Daarentegen liep het aandeel van de transacties op de opkomende markten van Midden- en Oost-Europa, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten en Afrika, fors op. Erik Klein Nagelvoort: "Het lijkt erop dat de consolidatie op de ontwikkelde markten van de VS en West-Europa grotendeels achter de rug is. Afrika en het Midden-Oosten gaan nu de grootste groeicijfers en mogelijkheden voor overnames laten zien, vooral onder invloed van de interesse voor mobiele telecomdiensten."
PwC ziet verder een verandering in de opvatting onder Indiase en Chinese operators met betrekking tot overzeese overnames. Erik Klein Nagelvoort: "Wij houden sterk rekening met het scenario dat zij zich eerder dan verwacht gaan oriënteren op overnames buiten hun eigen regio."
Impact kredietcrisis
De kredietcrisis raakt met name 'private equity'-spelers omdat het 'leverage' niveau (verhouding geleend geld t.o.v. eigen vermogen inbreng) te laag ligt om megadeals te doen. "Hierdoor zal het belang van de private equity in de telecomsector in 2008 en mogelijk tot in 2009 ondergeschikt zijn", zegt Cornelis Smaal, partner in de M&A-praktijk van PwC ". Transacties van investeringspartijen waren in 2007 nog goed voor bijna 30% van de totale transactiewaarde. Cornelis Smaal stelt dat een aantal door investeringspartijen gedekte transacties in een fase beland zijn waarin zij normaal gesproken hun investering weer te gelden zouden willen maken en zich oriënteren op een 'exit'. "Echter, de huidige beperkingen omtrent waardering en financiering kunnen een dergelijke verkoop vertragen."
Toch zullen de dalende prijzen veel huidige spelers aanmoedigen om op middellange termijn weer aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. Volgens het PwC-rapport geldt dit met name voor de snel groeiende spelers uit het Midden-Oosten, India en China.
Het rapport stelt tevens dat de rol van staatsfondsen de komende jaren dominanter wordt. "Zij hebben zowel strategische redenen als ook de financiële middelen om transacties van formaat aan te gaan", aldus Cornelis Smaal.
Ontwikkelingen West-Europa
De consolidatie in de West-Europese markt is nagenoeg afgerond en laat een daling zien in zowel de gemiddelde omvang per transactie (E313 miljoen in 2007 tegen E 502 miljoen in 2006) als de totale waarde (E 52 miljard in 2007 tegen E 82 miljard in 2006). Aan het begin van het jaar waren de kapitaalmarkten nog van mening dat veel van de Europese operators buiten de Big 4 (Telefonica, Vodafone, France Telecom and Deutsche Telecom) ten prooi zouden vallen aan financiële partijen. Het feit dat dit zich vóór de kredietcrisis niet voordeed, geeft aan dat de eventuele rendementen op vermogen niet konden worden ondersteund, ofschoon er schuldfinanciering aanwezig was.
Krachtige nieuwkomers
Het rapport stelt verder dat infrastructuurdeals interessanter worden omdat operators op zoek zijn naar waardecreatie door middel van de loskoppeling van hun netwerken. Daarnaast wordt de strijd om waarde te creëren uit de groei van mobiel internet heftiger: verkopers van traditionele mobiele telefoons concurreren met nieuwe en krachtige nieuwkomers zoals Apple en Google. PwC verwacht tevens meer contentdeals, waarvan de overname van Navtech door Nokia een goed voorbeeld vormt.