Ingezonden persbericht


Nummer:

2008-01

Datum:

4 april 2008

Dag van de Leerplicht: ruim 50 acties om spijbelen en te laat komen tegen te gaan

Ruim 50 acties op diverse tijdstippen en locaties door de hele stad: de Dag van de Leerplicht is dit jaar op donderdag 10 april. Op die dag laten gemeenten in heel Nederland zien welke acties zij gedurende het hele jaar ondernemen om ervoor te zorgen dat alle leerplichtige leerlingen daadwerkelijk naar school gaan. Rotterdam doet mee!

De leerplichtambtenaren van gemeente Rotterdam houden deze dag onder andere te laat acties, waarbij leerlingen die te laat op school arriveren een rode kaart (waarschuwing) krijgen. Ook controleren leerplichtambtenaren op straat of leerplichtige jongeren die daar lopen daadwerkelijk een tussenuur hebben. Er wordt ter plaatse naar school gebeld om dit te verifiëren. Verder controleren leerplichtambtenaren schooladministraties en gaan ze leerlingen tellen in de klassen om te kijken of ze allemaal aanwezig zijn. De meeste acties die op de Dag van de Leerplicht worden gehouden, behoren tot de normale werkzaamheden van leerplichtambtenaren in Rotterdam. Maar speciaal voor de Dag van de Leerplicht worden er extra acties uitgevoerd, vinden ze allemaal tegelijkertijd op één dag plaats en in alle delen van de stad tegelijk.

In debat met leerlingen Albeda College en Zadkine
Van 11.00 uur tot ongeveer 14.00 uur (tijdstippen staan nog niet vast) gaan leerplichtambtenaren in debat met leerlingen van het Albeda College en het Zadkine. De gesprekken gaan over de kwalificatieplicht die in augustus 2007 in Nederland is ingevoerd. Sinds die datum moeten leerlingen tot hun 18e naar school (of ze moeten al eerder hun havo-, vwo- of mbo2-diploma hebben gehaald), terwijl dat eerst tot hun 16e jaar was. Deze gesprekken kunnen erg leuke discussies opleveren. Niet iedereen zal het immers leuk vinden om langer op school te moeten zitten!

Het idee van de Dag van de Leerplicht is Rotterdams. Rotterdam organiseerde de eerste Dag van de Leerplicht in 2003. Dit idee is in 2004 overgenomen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Noot voor de redactie/