GroenLinks

Barroso verbreekt belofte om discriminatie homo's te bestrijden

Affiche van Gay Pride 10 april 2008

De president van de Europese Commissie Barroso lijkt terug te komen op de belofte om zich in te zetten tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vindt dit een schande en vraagt om opheldering.

In 2004 heeft Barroso bij zijn aantreden gezegd dat de Europese Commissie zich in gaat zetten voor de strijd tegen alle vormen van discriminatie. Deze uitlatingen deed hij naar aanleiding van vragen van onder andere Kathalijne Buitenweg om de Italiaanse kandidaat-eurocommissaris Buttiglione weg te sturen. Buttiglione veroorzaakte veel ophef vanwege zijn standpunten over vrouwen en homo´s. Barroso heeft bij het aantreden van de nieuwe Commissie in 2004 toegezegd met een nieuwe anti-discriminatierichtlijn te komen die specifiek ook discriminatie op grond van seksuele geaardheid verbiedt.

Goederen en diensten
Een woordvoerder van de Europess Commissaris voor Sociale Zaken, Spidla heeft inmiddels bevestigd dat een nieuwe richtlijn, die discriminatie bij het aanbieden van allerlei goederen en diensten verbiedt (zoals bijvoorbeeld het huren van een huis of het lenen bij een bank), zich slechts zal richten op discriminatie op grond van een handicap.

Arbeidsmarkt
Discriminatie op grond van handicap, seksuele geaardheid, religie en leeftijd is in Europa nu al verboden op de arbeidsmarkt, maar volgens GroenLinks zou dat ook verboden moeten zijn bij het aanbieden van goederen en diensten. Dat is ook wat Barroso in 2004 heeft beloofd:

"Het is eveneens mijn voornemen te beginnen met de werkzaamheden voor de opstelling van een kaderrichtlijn op basis van artikel 13 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap. ...met inbegrip van discriminatie op grond van geslacht of seksuele geaardheid." Klik hier voor de volledige tekst van de speech van Barroso (26 oktober 2004).

Vragen
Kathalijne Buitenweg heeft direct vragen gesteld over de woordbreuk van de voorzitter van de Europese Commissie: "Barroso heeft zich in 2004 duidelijk uitgesproken voor het bestrijden van discriminatie op grond van seksuele geaardheid, daar mag hij nu niet op terugkomen. Europa mag homo´s niet in de kou laten staan, maar hoort juist voorloper te zijn op het gebied van homo-emancipatie."

Zie ook:

* dossier Anti-discriminatie in de EU
(met ook veel berichtgeving over affaire Buttiglione)