Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Uitvoeringsnotitie flora en fauna


10 april 2008
In de Uitvoeringsnotitie flora en fauna wordt beschreven hoe het stadsdeel de gevarieerde Flora en Fauna in Oost-Watergraafsmeer wil stimuleren en beheren.

Hoeveel huismussen zijn er nog in Oost-Watergraafsmeer? Wat doet het stadsdeel aan overlast van duiven, ratten en ganzen? Wat zijn die witte sluiers die in het voorjaar soms ineens sommige bomen bedekken, en is dat gevaarlijk? Welke voor Amsterdamse begrippen zeldzame diersoorten huizen er in het groen van Oost-Watergraafsmeer en wat wordt eraan gedaan om ze te stimuleren?

Het staat allemaal in de Uitvoeringsnotitie flora en fauna
* Uitvoeringsnotitie-Floraenfauna-oostwgm (pdf,2277 Kb).

Hierin wordt beschreven hoe het stadsdeel de gevarieerde flora en fauna in Oost-Watergraafsmeer wil stimuleren en beheren.

Behoud van groene gebieden

Gehakkelde-aurelia De aanwezigheid van flora en fauna in ons stadsdeel is belangrijk voor de leefbaarheid. Wie kan zich een stad zonder dieren en planten voorstellen? Voor dieren en planten is het van groot belang dat ecosystemen (verschillende landschaptypen) blijven bestaan. Oost-Watergraafsmeer heeft verschillende waardevolle groengebieden, waaronder het Oosterpark, park Frankendael, De Nieuwe Ooster, Science Park Amsterdam, Volkstuinpark Amstelglorie en de Groene Staart. De aanwezigheid van deze groene gebieden en de wijze waarop we ze beheren, dragen bij aan de verscheidenheid aan flora en fauna in ons stadsdeel.

Stimuleren van bijzondere flora en fauna

De diversiteit aan plant- en diersoorten in Europa, en dus ook in Amsterdam, gaat achteruit. Het stadsdeel wil daarom concrete maatregelen nemen om zoveel mogelijk plant- en dier ijsvogel soorten te stimuleren. Maatregelen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van nestkasten voor vleermuizen en het aanmoedigen van het plaatsen van nestkasten voor gierzwaluw en huismus bij nieuwbouw en renovatieprojecten.

In ons stadsdeel kun je voor Amsterdamse begrippen toch nog veel zeldzame dieren aantreffen, zoals de wezel, de hermelijn, de watervleermuis, de ooievaar, de sperwer, de ijsvogel, de groene specht, de rugstreeppad en de ringslang.

Overlast diervriendelijk bestrijden

Soms zorgen planten of dieren ook voor overlast. Denk bijvoorbeeld aan duiven en ratten, of de grote aantallen ganzen bij de Ringvaart. Het stadsdeel wil die overlast op een diervriendelijke manier bestrijden. Vangen of doden van dieren wordt pas als allerlaatste middel toegestaan; eerst moeten alle andere opties onderzocht en uitgeprobeerd zijn. In de notitie wordt per diersoort aangegeven of deze dieren voor overlast kunnen zorgen en zo ja, wat het stadsdeel daaraan doet. Ook wil het stadsdeel de bewoners beter informeren, bijvoorbeeld over de negatieve gevolgen van het voeren van duiven en ganzen.

Verantwoording

Bij de opstelling van de Uitvoeringsnotitie flora en fauna is advies ingewonnen verschillende buurtbeheergroepen, stadsecologie, de GGD en de Dierenbescherming.

ganzen-ringdijk