Geestelijke gezondheidszorg gecertificeerd
10/04/2008 14:37
GGZ Nederland
Op 1 april is 87% van de lidinstellingen van branchevereniging GGZ Nederland hkz-gecertificeerd, een percentage dat aan het eind van het jaar tot ruim boven de 90% gestegen zal zijn. De ggz-instellingen zijn daarmee hun afspraak uit 2003 nagekomen. Ten opzichte van andere aanpalende branches (gehandicaptenzorg 80%, gg?'s 73%, thuiszorg verpleging en verzorging 43%, openbare apotheken 38%, jeugdzorg 26% en algemeen maatschappelijk werk 4%) neemt GGZ Nederland de koppositie in.
Gecertificeerde ggz-instellingen hebben een goed functionerend (kwaliteits)managementsysteem, waardoor zij transparant kunnen werken en een hoger rendement hebben. Uit onderzoek komen aanwijzingen naar voren dat hkz-gecertificeerde instellingen beter in staat zijn om bijvoorbeeld personeel aan te trekken op een krappe arbeidsmarkt. Dat stelde drs. J.F. de Beer, directeur GGZ Nederland, tijdens de conferentie 'Na Certificatie: blik op de toekomst' waarmee het stimuleringstraject tot hkz-certificering werd afgesloten.
In de praktijk is wel gebleken dat bij hkz-certificatie administratieve druk gezet wordt op de instelling en de medewerkers. De Beer verwacht dan ook voor eind 2008 een update van het hkz-certificatieschema. Het nieuwe schema wordt minder gedetailleerd. Daarnaast worden nieuwe ontwikkelingen in de zorg en in het kwaliteitsdenken opgenomen, zoals prestatie-indicatoren en de eisen op het punt van patiëntveiligheid. "We zijn natuurlijk altijd al aan onze cliënten verplicht geweest om veilig te werken, maar het 'veiligheidsdenken' stelt nu direct eisen aan de instellingen om die veiligheid zichtbaar te maken."
Nu ruim 90% gecertificeerd is, kunnen instellingen zich op dit punt niet meer onderscheiden. De Beer verwacht daarom dat meer nadruk komt te liggen op het meetbaar en vergelijkbaar maken van de resultaten en de kwaliteit van de geleverde ggz-zorg: "De komende jaren zullen zorgverzekeraars en andere financiers meer gaan selecteren op de behaalde resultaten van de zorg. Als branche zijn we een 'big spender' van gemeenschapsgeld. Het is dan ook terecht dat de buitenwacht van ons vraagt die middelen zo goed, efficiënt en transparant mogelijk in te zetten."