Rechtbank Zutphen


âJury bevordert deskundigheid rechtspraak nietâ

Zutphen, 10 april 2008 - Onlangs is in verschillende media de invoering van juryrechtspraak weer bepleit, want dat zou democratisch zijn. Maar democratie gaat over wetgeving die voor iedereen geldt en niet over volksgerichten. Een jury is geen verbetering van de deskundigheid van de rechtspraak en vergroot ook het vertrouwen in de rechtspraak niet. Aldus mr. G. Vrieze, president van de rechtbank Zutphen, in zijn speech tijdens de installatiebijeenkomst van morgen, vrijdag 11 april.

Juryrechtspraak vergroot niet het vertrouwen van de burger in die rechtspraak volgens de heer Vrieze: "Wat heeft de samenleving aan een jury die zonder motivering "schuldig" of "onschuldig" roept? De ingrijpende beslissingen die elke dag in de rechtszaal genomen worden hebben een gedegen uitleg nodig."

De heer Vrieze vindt wel dat de rechtspraak kan verbeteren: "Door te investeren in de deskundigheid van rechters als het gaat om het kritisch toetsen van allerlei soorten bewijsmateriaal. En om opener te staan voor de gedachte dat ook deskundigen van mening kunnen verschillen. Zo wordt er nu al geïnvesteerd in permanente opleiding, verbetering van het feitenonderzoek, een landelijke databank van gecertificeerde deskundigen en reflectie achteraf. Opleiding en reflectie zijn aan een jury niet besteed."

Installatie
Op vrijdag 11 april worden in een buitengewone terechtzitting in de Burgerzaal te Zutphen drie rechters geïnstalleerd bij de rechtbank Zutphen.

Bij de rechtbank Zutphen worden mevrouw mr. T. ter Brugge en de heren mr. K. Gilhuis en mr. drs. J.H. van Breda geïnstalleerd tot rechter.

De president van de rechtbank, de heer mr. G. Vrieze, de plaatsvervangend Hoofdofficier van Justitie van het OM Zutphen, de heer mr. P.W.G. de Beer en de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Zutphen, mevrouw mr. A.M.T. Weersink, zullen de geïnstalleerden toespreken.

Rechters
Mevrouw Ter Brugge doceerde na haar afstuderen in 1988 bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte ze voor de Ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Daarna stapte ze de advocatuur in waar ze van 1991 tot 2007 werkzaam was. 1 januari 2007 startte zij de opleiding tot rechter waar zij na voltooiing in de familiesector ging werken.

De heer Van Breda studeerde in 1988 cum laude af in de Engelse taal- en letterkunde in Utrecht. Na werkzaamheden als persoonlijk medewerker in de lokale en landelijke politiek werd hij beleidsadviseur bij de gemeente Doorn. Naast zijn werk studeerde hij Nederlands Recht. Toen hij dat succesvol had afgerond was hij werkzaam als (senior)jurist bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 1999 tot 2006 het moment dat hij besloot om de opleiding tot rechter te volgen. De heer Van Breda werkt sinds september 2006 bij de rechtbank Zutphen in de sector bestuursrecht.

De heer Gilhuis rondde in 1998 zijn rechtenstudie af. Vanaf zijn afstuderen was hij advocaat in Amsterdam, tot hij in 2007 de keuze maakte om rechter te worden. Hij is nu werkzaam in de sector strafrecht van de rechtbank Zutphen.

Installatie
Rechterlijke ambtenaren belast met rechtspraak worden bij koninklijk besluit voor het leven benoemd. Een rechterlijk ambtenaar legt voorafgaand aan de datum van indiensttreding de eed of belofte af. Tijdens de installatiezitting, een buitengewone openbare terechtzitting die vroeger verplicht was, maakt de rechtbank het aantreden van nieuwe rechters en officieren openbaar. Hoewel nu niet meer verplicht vanuit de wet wil de rechtbank Zutphen deze traditie wel in ere houden.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 10 april 2008 Naar boven