Gemeente Breda

Stichting Nutsschool opgenomen in Plan van Scholen

Het college van B&W heeft de stichting van een Nutsschool in het gebied Breda-Noord/Teteringen opgenomen in het Plan van Scholen voor de komende jaren.

Het voedingsgebied voor de school omvat Teteringen en Breda-Noord.

Er is nog geen besluit genomen over de locatie van de toekomstige Nutsschool. Het college vraagt de commissie onderwijs en Economie om hierover een uitspraak te doen. In december 2008 neemt het college in het huisvestingsprogramma 2009 daarover een definitief besluit.

De Stichting Nutsscholen heeft in 2006 een aanvraag gedaan bij de gemeente voor de vestiging van een Nutsschool in Teteringen die met name leerlingen uit Teteringen en Breda-Noord zou trekken. De gemeenteraad heeft dat verzoek destijds afgewezen omdat ze vond dat het niet realistisch was om Teteringen en Breda-Noord als één voedingsgebied te beschouwen. De raad vond het niet aannemelijk dat de school voldoende leerlingen zou aantrekken.

De staatssecretaris van onderwijs en vervolgens de Raad van State waren, na beroep van de Stichting en de gemeente, echter van mening dat het aan de aanvrager is om het voedingsgebied te bepalen en dat het wel aannemelijk was dat er voldoende leerlingen zouden komen. De Nutsschool wordt nu in het eerstvolgende planjaar 2009-2010 opgenomen in het Plan van Scholen.

In het gebied Teteringen/Breda-Noord zijn al verschillende andere basisscholen gevestigd. Het is daarom voor alle partijen van belang dat een zorgvuldige afweging wordt gemaakt voor de plek van de nieuwe school. Het college heeft overleg gehad met de verschillende schoolbesturen om hun ideeën en wensen over dit vraagstuk te horen.

Het college heeft uitgangspunten opgesteld die bij het uiteindelijke besluit een rol spelen. Zo mogen er geen alleenstaande scholen meer gebouwd worden maar alleen scholen in de vorm van Brede Scholen of multifunctionele accommodaties. Daarnaast mag een nieuwe school geen vertraging van al lopende projecten opleveren, dient een nieuwe school de integratie te bevorderen en moet er voldoende draagvlak zijn onder schoolbesturen, bewoners en ouders.

Alle mogelijke varianten en locaties zijn nu neergelegd in een rapport. Daaruit blijkt dat er verschillende locaties in Teteringen, Hoge Vucht en Doornbos en Linie in aanmerking komen.

Het college vraagt nu aan de raadscommissie Onderwijs en Economie om een richtinggevende uitspraak te doen over de vestigingsplek van de nieuwe school.

Breda, 10 april 2008

Te downloaden:

* plan van scholen april 2008.pdf

* Rapport betreffende varianten tot vestiging van een nieuwe Nutsschool 8-4.pdf