GroenLinks

Scholen mogen stagiair met hoofdoek niet weigeren

10 april 2008

GroenLinks eist van het kabinet dat het scholen verboden wordt stagiairs te weigeren alleen omdat zij een hoofddoek dragen. Het moet voldoende zijn dat de docent in spe verklaart de identiteit van de school te respecteren.

Meer dan de helft van de allochtone pabostudenten valt na het eerste jaar af. Dat komt onder andere doordat zij geen stageplaats kunnen vinden. GroenLinkskamerlid Tofik Dibi vindt de cijfers zeer verontrustend: "Er komt een groot tekort aan leraren op ons af. Dat is een groot maatschappelijk probleem. Het is ongelofelijk dat veel basisscholen hun verantwoordelijkheid niet nemen en rustig allochtone stagiairs weigeren vanwege hun naam of uiterlijk."

Tofik Dibi eist dat de minister op korte termijn met alle betrokken partijen om tafel gaat zitten om tot harde afspraken te komen.

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Binnenlandse Zaken over basisscholen die allochtone stagiairs weigeren (ingezonden 10 april 2008).


1. Hebt u kennis genomen van het artikel 'Scholen weigeren allochtone stagiairs' in het Nederlands Dagblad van 10 april 2008?


2. Bent u ook verontrust dat het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt stelt dat basisscholen vaak allochtone pabostagiairs weigeren? Zo nee waarom niet? Zo ja, wat gaat u daar aan doen?


3. Bent u bereid via onderzoek de precieze cijfers boven tafel te krijgen, waarbij ook inzichtelijk wordt gemaakt bij welke type scholen de problemen het grootst zijn? Zo nee, waarom niet?


4. Klopt het dat de helft van de allochtone pabostudenten afhaken? Is bekend wat de oorzaken zijn? Zo nee, bent u bereid die te onderzoeken? Zo ja, wat gaat u daar aan doen?


5. Deelt u de mening dat gezien het lerarentekort alle toekomstige leraren hard nodig zijn en gekoesterd moeten worden? Bent u vanwege het grote maatschappelijke belang bereid met alle betrokken partijen harde afspraken te maken om dit probleem op te lossen?


6. Bent u met mij van mening dat het ontoelaatbaar is dat scholen stagiairs weigeren om het enkele feit dat zij een hoofddoek dragen? Bent u bereid de Algemene Wet Gelijke Behandeling dusdanig aan te passen zodat dat niet meer mogelijk is? Zo nee, waarom niet?