Vrije Universiteit Amsterdam

Radioactieve stof moet oorzaak medicijnresistentie opsporen

9 april 2008

Na langdurig medicijngebruik treedt bij veel patiënten gewenning op: de medicijnen helpen niet meer voldoende. Om te achterhalen waar dit door komt, start op 10 april een omvangrijk Europees wetenschappelijk onderzoek, Euripides. De afdeling nucleaire geneeskunde en PET-research van VU medisch centrum kreeg 1,4 miljoen euro van de Europese Commissie voor de ontwikkeling van zogenoemde PET-tracers. Dat zijn kortlevende radioactieve stoffen die kunnen bepalen of de medicijnen bij deze patiënten wel op de plaats van bestemming terechtkomen. Als dat bekend is, wordt het wellicht mogelijk om medicijnresistentie te voorkomen.

Er bestaat een vermoeden dat medicijnresistentie bij neurologiepatiënten veroorzaakt kan worden door de werking van de zogeheten bloed-hersenbarrière (BHB). Dat mechanisme zorgt ervoor dat lichaamsvreemde stoffen in het bloed niet zomaar de hersenen kunnen binnendringen. Transporteiwitten (multi-drugtransporters, MDT's) in de hersenen herkennen de lichaamsvreemde stoffen en pompen ze meteen terug in de bloedbaan. Zijn dat medicijnen, dan is de patiënt resistent.
De afdeling nucleaire geneeskunde en PET-research van VU medisch centrum zal in het kader van het Euripides-project speciale tracers ontwikkelen die deze transporteiwitten kunnen herkennen. De radioactieve stof wordt bij mensen die medicijnen tegen epilepsie slikken ingespoten. Dankzij de - tijdelijke en onschadelijke - radioactiviteit is vervolgens op een PET-scan van de hersenen te zien of er sprake is van een verhoogde concentratie of activiteit van MDT's. Dat duidt er namelijk op dat de medicijnen actief uit de hersenen worden geweerd.
Niet alleen mensen met epilepsie, ook Alzheimerpatiënten worden bij dit onderzoek betrokken. Mensen met Alzheimer hebben mogelijk namelijk juist een te láge concentratie transporteiwitten in hun hersenen. Met behulp van de ontwikkelde tracers zal het mechanisme van de bloed-hersenbarrière ook bij deze patiënten in kaart worden gebracht. Het uiteindelijke resultaat, meer inzicht in de oorzaak van medicijnresistentie, is ook van belang voor andere patiëntgroepen, zoals kankerpatiënten en mensen met depressies. Ook bij hen komt resistentie tegen medicijnen voor.

Euripides
EURIPIDES staat voor EUropean Research initiative to develop Imaging Probes for early In-vivo Determination and Evaluation of response to therapeutic Substances. Het doel is te achterhalen welke mechanismen een rol spelen bij medicijnresistentie bij bepaalde patiëntengroepen. Bij het vier jaar durende project zijn 14 Europese instituten betrokken. De Europese Commissie heeft in totaal 7 miljoen euro subsidie toegekend.