Gemeente Beek


Dag van de Leerplicht 2008

Jong zijn in 046 De afgelopen vier jaar verliep de Dag van de Leerplicht zeer geslaagd. Mede dankzij dit succes komt ook dit jaar weer een Dag van de Leerplicht en wel op

donderdag 10 april 2008. In het hele land zullen gemeenten, in samenwerking met scholen, activiteiten ontplooien die volledig in het teken staan van leerplicht.

Ook het RBL doet dit jaar weer mee aan de Dag van de Leerplicht. Dit jaar besteden we op een positieve manier aandacht aan de recente wetswijziging in de leerplichtwet, n.l. de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht wordt gezien als een belangrijk speerpunt in het bestijden van voortijdig schooluitval. Voor de jongere betekent dit dat hij naar school moet tot zijn achttiende verjaardag, of eerder als hij een diploma mbo2, havo of vwo heeft.

De kwalificatieplicht is dus een plicht voor de jongere en zijn ouders, maar het is toch vooral ook een recht om verder te leren. Namelijk het recht om jezelf te ontwikkelen via het onderwijs, zodat de jongere later een goede start kan maken op de arbeidsmarkt.

De kwalificatieplicht betekent ook dat er een extra taak bijkomt voor de scholen. Van de scholen en met name de ROC's wordt verwacht dat zij een goede verzuimregistratie bijhouden. En als een jongere zonder geldige reden niet op school is, dat de school duidelijk maakt dat die betreffende jongere wordt gemist.

Daarom organiseren het RBL en Leeuwenborgh Opleidingen Sittard dit jaar de Dag van de Leerplicht samen. Deze dag staat in het teken van de kwalificatieplicht en is vooral bedoeld voor alle ketenpartners die te maken krijgen met voortijdig schoolverlaten. Op een ludieke en humoristische manier zal het thema kwalificatieplicht aan de orde komen. Wethouder Berry van Rijswijk zal het programma presenteren.

Zie onderstaande folder voor het concrete programma.

Wilt u bij dit programma aanwezig zijn, dan bent u van harte welkom. Graag vragen wij dan om u vooraf op te geven bij: Rbl-westelijkemijnstreek@sittard-geleen.nl o.v.v. dag van de leerplicht.

Te downloaden:

* Dag_van_de_Leerplicht_2008.pdf (74.04 KB)