Senaat stemt in met BSN in de zorg
Woensdag 9 april 2008, nummer 17
Senaat stemt in met BSN in de zorg
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg (Wbsn-z) waardoor de zorgsector vanaf 1 juni 2008 gebruik gaat maken van het burgerservicenummer (BSN). Doel van het wetsvoorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Het BSN maakt de gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders, indicatieorganen en zorgverzekeraars gemakkelijker en betrouwbaarder. Het verkleint de kans op fouten bij het uitwisselen van gegevens. Ook helpt het nummer persoonsverwisseling en identiteitsfraude te voorkomen en maakt het declareren eenvoudiger. Daarnaast is het BSN een voorwaarde voor het invoeren van het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD).
Niet iedereen in de zorg kan zomaar gebruik maken van het BSN; alleen zorgaanbieders, verzekeraars en indicatieorganen die bij wet zijn aangewezen. Vanaf 1 juni 2008 mogen zorgaanbieders het BSN gebruiken, een jaar later moet het BSN worden gebruikt. Dit geldt niet alleen voor de eigen administratie, maar ook bij de onderlinge communicatie. In de wet is verder bepaald dat zorgaanbieders de plicht hebben de identiteit van een patiënt vast te stellen om er zeker van te zijn dat het BSN en de gegevens bij de persoon horen. Dat kan door naar het identiteitsdocument te vragen of door het stellen van een aantal persoonsidentificerende vragen (vergewisplicht).
Om de veiligheid van de gegevensuitwisseling te garanderen wordt voldaan aan internationale en nationale normen. Met de aangenomen wet en hiermee het gebruik van het BSN in de zorg verandert er niets in bestaande wet- en regelgeving over uitwisseling van gegevens, zoals die is vastgelegd in onder meer de wet bescherming persoonsgegevens (WBP) en de wet geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO).
Ook is het BSN een voorwaarde voor de landelijke invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Om dit EPD wettelijk te verankeren zal minister Klink nog deze maand (april 2008) een wetsvoorstel naar het Parlement sturen. Het EPD stelt geautoriseerde zorgverleners in staat om medische gegevens van patiënten waar nodig elektronisch, efficiënt en betrouwbaar met elkaar uit te wisselen. Belangrijkste doel van het landelijk EPD is het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het vergroten van de patiëntveiligheid, onder meer door het terugdringen van vermijdbare medicatiefouten, onnodige ziekenhuisopnames en zelfs doden en het voorkomen van dubbel onderzoek en het telkens herhalen van de historie door de patiënt.
-o-o-o-
Noot voor redacties (