Vergadering Gedeputeerde Staten 8 april 2008
Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 8 april 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.
Gedeputeerde Staten teleurgesteld over standpunt kabinet Hoeksche Waard
In een brief aan de Tweede Kamer heeft het College van GS teleurgesteld gereageerd op het standpunt van het kabinet over het bovenregionaal bedrijventerrein in de Hoeksche Waard. Dit terrein is, met instemming van de Tweede Kamer opgenomen in de Nota Ruimte. Tussen de Commissie Hoeksche Waard en de provincie zijn in 2004 gelijkluidende afspraken gemaakt. Het bovenregionale bedrijventerrein moet voorzien in de behoefte aan bedrijventerreinen van de Rotterdamse haven.
Na onderzoeken van het Centraal Planbureau en het Ruimtelijk Planbureau komt het kabinet tot de conclusie dat er vooralsnog voldoende alternatieven voorhanden zijn, o.a. in Ridderkerk en aan de Westelijke Dordtse Oever.
Gedeputeerde Staten wijzen erop dat deze locaties al zijn ingepland voor de regionale behoefte. Uit onderzoek van Ecorys in opdracht van de provincie blijkt dat de behoefte in Rijnmond aan bedrijventerreinen tot 2020 nog minstens 195 hectare beslaat. GS willen daarom dat de noordrand van de Hoeksche Waard op termijn alsnog benut kan worden als blijkt dat de genoemde alternatieven onvoldoende uitkomst bieden.
Kompasnotitie Voorloper Groene Hart
Op grond van de Wet Ruimtelijke Ordening zijn de provincies bezig met de ontwikkeling van provinciale structuurvisies. Deze vervangen op termijn de huidige streekplannen. De provincies werken bij het opstellen van structuurvisies niet allemaal op dezelfde manier. Omdat het Groene Hart op het grondgebied ligt van Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is het echter nodig de provinciale structuurvisies voor het Groene Hart naadloos op elkaar af te stemmen. Dat gebeurt met de zogenaamde Voorloper Groene Hart waarin de drie provincies bestuurlijk en ambtelijk samenwerken. Om de Voorloper vorm te geven is een Kompasnotitie opgesteld. Hierin staan welke zaken er in ieder geval moeten worden geregeld in de structuurvisies. Het gaat vooral om klimaat, water, bodem, wonen en werken.
Na de zomer zal de definitieve Voorloper Groene Hart worden voorgelegd aan de Colleges en Staten van de drie provincies.
Actieprogramma maakt Greenports klaar voor toekomst
Compensatie van verloren glastuinbouw, sanering van verspreid glas en duurzame ontwikkeling van de Greenports. Dat zijn de belangrijkste speerpunten uit het Actieprogramma Greenports, dat GS hebben vastgesteld. Hierin staan 18 acties die in gang gezet zijn of worden om de Greenports verder te ontwikkelen.
"De Greenports zijn belangrijke pijlers voor de Zuid-Hollandse economie en die van de Randstad. Nu is het moment om deze sector toekomstvast te maken door ruimte te creëren voor uitbreiding en innovaties toe te passen in het productieproces en in de logistiek", aldus Asje van Dijk (CDA) gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Zuid-Holland. De ontwikkeling van de Greenports is één van de projecten in het programma Randstad Urgent. Het Actieprogramma Greenports is het tweede actieprogramma uit de Economische Visie van de provincie.
Eerste reacties uit de sector
Burgemeester Sjaak van der Tak van Westland en voorzitter Stuurgroep Greenport(s) Nederland onderschrijft het belang van het actieprogramma voor de sector: "De Greenports in Zuid-Holland vormen de kern van de glastuinbouw in Nederland. Het actieprogramma van de provincie Zuid-Holland is van groot belang om de positie van de Greenports als wereldmarktleider verder te ontwikkelen en uit te bouwen. Dit is een belangrijke steun in de rug voor alle partijen die hierbij betrokken zijn."
Ook Timo Huges, directeur Flora Holland, reageert enthousiast: "Een goede integrale aanpak en voorwaardenscheppende versterking van één van de belangrijkste economische pijlers van Zuid-Holland, de Greenport. Punt van aandacht is een toekomstige doorkijk naar de werkelijke kansen van de Greenport en haalbaarheid van de doelstellingen vanuit een internationaal perspectief." Zie verder persbericht.
Provincie investeert 33 miljoen in verbetering luchtkwaliteit
De provincie Zuid-Holland investeert met bijdragen van Brussel en Zuid-Hollandse gemeenten circa 33 miljoen euro om de luchtkwaliteit in de regio te verbeteren. Het geld wordt hoofdzakelijk ingezet om het busvervoer schoner te maken (20 miljoen), het aantal vulpunten voor aardgas te vergroten (6,9 miljoen) en zogeheten 'walstroom' te introduceren (3,1 miljoen). De maatregelen staan in het Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit (PAL), de bijdrage van de provincie voor het Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (RSL). In het RSL werken gemeenten en bestuursregio's samen om de luchtkwaliteit drastisch te verbeteren.
Het RSL is weer de de provinciale bouwsteen voor het Landelijke Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Met het NSL moet Nederland zorgen dat het voor 2011 aan de Brusselse grenswaarden voldoet voor fijn stof (PM10); voor stikstof is de deadline 2015. Met name in de Randstad worden de komende jaren omvangrijke luchtkwaliteitsprogramma's uitgevoerd om tijdig aan de Brusselse normering te kunnen voldoen. Zie verder persbericht.
Stichting ZorgbelangZuid Hollandvoor alle patiënten
Vanaf 1januari 2008behartigtStichtingZorgbelang Zuid-Holland integraal de(collectieve)belangen van de leden vanpatiëntenverenigingen, gehandicaptenorganisaties en cliëntenraden in Zuid-Holland.Zorgbelang is ervoor iedereen in Zuid-Holland die gebruik maakt van gezondheidszorg of maatschappelijke dienstverlening. Zorgbelang bundeltin één organisatie de middelen en werkzaamheden van de voormalige RPCP's, terwijl ook alleoverige subsidiestromen nu via Zorgbelang lopen.Care, cure, chronisch zieken, GGZ, mantelzorgers, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten, zorgvragende migranten en ouderen, allemaal zijn ze vertegenwoordigd in Zorgbelang Zuid-Holland dat op jaarbasis ¤ 2,8 miljoen ontvangt van de provincie. In het najaar van 2008 gaat de provincie de resultaten van Zorgbelang evalueren.
Halfjaarrapportage huisvesting statushouders
In de tweede helft van 2007 zijn er in het toezichthoudend gebied vande provincie Zuid-Holland 259 statushouders gehuisvest. Dat is 68 meer dan de taakstelling van 191 statushouders voor deze periode. Statushouders zijn mensen met een verblijfsvergunning die nog niet beschikken over passende woonruimte. De achterstand in de huisvesting van statushouders is hiermee afgenomen naar 124. Naast de reguliere huisvesting van statushouders is er sinds 1 oktober 2007 sprake van een extra taakstelling als gevolg van de pardonregeling (de Regeling afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet) Voor het toezichthoudend gebied van Zuid-Holland gaat het voor de tweede helft van 2007 om een taakstelling van 400 statushouders. In de laatste 3 maanden van 2007 zijn er al 189 uit deze groep gehuisvest. De provincie houdt toezicht op de gemeentelijke taak om statushouders te huisvestenvoor 52 gemeenten in Zuid-Holland.Voor de overige gemeentenzijn destadsregio Rotterdam en Stadsgewest Haaglandenverantwoordelijkvoor het toezicht in hun regio. Ieder half jaar wordt de VROM-inspectie geïnformeerd over het resultaat van het toezicht.
Subsidies
Aan Waterschap Hollandse Delta is een subsidie verleend van maximaal ¤ 141.056,- voor project "Fietspad 's-Gravendeel Zuid-Beijerland".
Aan Connexxion is een subsidie verleend van maximaal ¤ 349.909 ten behoeve van de verbetering van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer voor het concessiegebied Duin- en Bollenstreek en Leiden en Rijnstreek/ Midden-Holland.
Vanuit het bestedingsplan BDU is een subsidie verleend van maximaal ¤ 136.075,- in 2008, ¤ 128.575,- in 2009 en ¤ 128.575,- i- in 2010 voor het meerjarenplan 2008-2010 van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Drechtsteden.
Aan de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Midden-Holland is vanuit het bestedingsplan BDU een subsidie verleend van maximaal ¤283.875,-- voor het meerjarenplan 2008-2010 gedragsbeïnvloeding.
Aan het Reizigersoverleg Drechtsteden/Ablasserwaard/Vijfheerenlanden is een subsidie verleend van maximaal ¤ 4.500,- als extra bijdrage voor sscholing en opleiding.
Aan het Reizigersoverleg Midden-Holland/Rijnstreek is een subsidie te verleend van maximaal ¤ 5.000,- als extra bijdrage voor scholing en opleeiding.
Aan het Reizigersoverleg Hoeksche Waard Goeree Overflakkee is een subsidie verleend van maximaal ¤ 4.500,- als extra bijdrage voor scholing enn opleiding.
Dwangsommen
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.
Aan J. Grobben BV is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet Milieubeheer.
Aan de directie van Sportfondsen Oegstgeest ( zwem- en recreatiebad Poelmeer) is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van het uitoefenen van onvoldoende toezicht.
Provincie Zuid-Holland