Bloemen op geboortedag van vergeten Geus Leendert Keesmaat


Gereformeerde verzetsman zong psalm 43 met dood voor ogen

DORDRECHT, 20080409 -- Op het eregraf op de begraafplaats de Essenhof, van de vergeten Dordtse verzetstrijder Leendert Keesmaat, zal op zondag 20 april om 12 uur een korte plechtigheid zijn. Keesmaat is die dag, 97 jaar geleden, in Dordrecht geboren. Het museum 40-45 en de kerk van het verzet de Wilhelminakerk (www,dewilhelminakerk.nl) dragen die plechtigheid.

Keesmaat behoorde op 13 maart 1941 tot één van de achttien doden uit het lied van dichter Jan Campert. Na het zingen van psalm 43 - volgens sommige bronnen door Keesmaat als eerste ingezet - werd de gereformeerde verzetsman op de Waalsdorpervlakte doodgeschoten.

In 1945, na de bevrijding, kreeg hij in Dordrecht een eregraf onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse oorlogsgraven stichting, maar raakte hij in de vergetelheid. Op zijn grafsteen staat alleen zijn naam, zonder zijn historische betekenis.



Het is de opzet dat bloemen uit de Wilhelminakerk door jongeren op het eregraf worden gelegd. Predikant Ries van der Zouwen en de voorzitter van het museum 40-45, Theo Berendsen, zullen vooraf enige woorden spreken. Ook zal bij andere eregraven worden stilgestaan. Eventueel kunnen mensen aansluitend daar bloemen neerleggen. De mogelijkheid bestaat tevens om bij het monument De Vallende Man van Cor van Kralingen - dat tussen het erehof staat met 94 grafstenen - bloemen te leggen.

De korte plechtigheid op de geboortedag van Keesmaat loopt vooruit op twee uitvoeringen van een Bachcantate in de Wilhelminakerk op zondag 4 mei: om 10 uur als onderdeel van een speciale kerkdienst en om 14 uur als onderdeel van een nieuwe brede stedelijke herdenking. Informatie: www.dewilhelminakerk.nl





Ingezonden persbericht