Gemeente Utrecht


vragen 2008, nr. 39 inzake het verbeteren van de energieprestaties van huurwoningen

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
39 Vragen van de mevrouw M.C. Mos
(ingekomen 8 april 2008)

Woningcorporatie Woonbron uit Rotterdam heeft op 25 maart afspraken gemaakt met stichting Natuur en Milieu en de Woonbond om de milieuprestaties van haar woningbestand te vergroten en de woonlasten voor de huurders te beperken. Het gaat om het vergroten van de mogelijkheden op gebied van energiebesparing, CO2-reductie, duurzaam materiaalgebruik, duurzaamheid bij renoveren en slopen en het verbeteren van het binnenklimaat in een woning.

Woonbron legt zich vast op een energiebesparingdoelstelling van 3% voor het totale energieverbruik voor het wonen. Voor het woninggebonden energieverbruik, waarop de wooncorporatie rechtstreeks invloed heeft, betekent dat een besparingsdoelstelling van 4,7%.
Ook de betrokkenheid van bewoners is vastgelegd. Zo geeft Woonbron de huurders het recht van initiatief, waarmee ze zelf voorstellen kunnen doen om energiemaatregelen te treffen. Huurverhogingen zullen niet hoger zijn dan 75% van de gemiddelde besparing op de energierekening van bewoners, waardoor de woonlasten gemiddeld dalen.

GroenLinks vindt het een goede zaak dat in Rotterdam de mogelijkheden van bewoners om zelf voorstellen te doen voor energiebesparing worden vergroot. En de woningbouwcorporatie aldaar grote ambities heeft om duurzaamheid in alle facetten van zijn beleid door te voeren, waardoor de CO2-uitstoot wordt beperkt en materiaal zoveel mogelijk wordt hergebruikt, dan wel gebruik wordt gemaakt van zo duurzaam mogelijk materiaal.

GroenLinks zou graag zien dat ook de corporaties in Utrecht zo'n hoge ambitie laten zien en vindt dat de gemeente daar ook een rol in heeft. Aangezien energiebesparing goed is voor de huurder, het klimaat en daarmee voor de hele stad. Een kleine belronde naar de drie grote woningbouwcorporaties in Utrecht maakt duidelijk dat men niet staat te springen om initiatieven van bewoners.
Zo geeft men op de vraag naar mogelijkheden voor bijvoorbeeld betere isolatie, dubbel glas en zonnepanelen aan, dat zij dit niet actief aan bewoners aanbieden. Bij twee van de drie grote corporaties zijn individuele verzoeken op gebied van milieu en duurzaamheid niet mogelijk, uitgezonderd dubbel glas. Bij de derde corporatie is niet duidelijk op grond van welke criteria wordt beoordeeld of verzoeken al dan niet gehonoreerd worden.

Dit leidt tot de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van de samenwerkingsovereenkomst van Woonbron met Stichting Natuur en Milieu en de Woonbond?
2. Is het college op de hoogte van de afspraken die de gemeenten hebben gemaakt in de Verklaring van Texel (op 12 april 2007), waarin zij toezeggen om afspraken te maken met corporaties over energiebesparing in de woningbouw?
3. Is het college op de hoogte van het Klimaatakkoord tussen de VNG en het Rijk, waarin onder meer staat dat gemeenten in prestatiecontracten met woningcorporaties en projectontwikkelaars energieprestatie-eisen opnemen voor de bestaande woningvoorraad en waarin ook concrete doelstellingen genoemd staan voor besparing op lokaal niveau. Weet het college ook dat in het Klimaatakkoord (onder meer) tevens is afgesproken dat gemeenten experimenten zullen stimuleren met het toepassen van innovatieve technieken bij nieuwbouw en renovatie?
4. Wordt er uitvoering gegeven aan het Klimaatakkoord en aan de Verklaring van Texel en zo ja, op welke manier?
5. Is het college het met GroenLinks eens dat het een goede zaak is om als gemeente een ambitieus beleid te ontwikkelen met andere partners, zoals de woningbouwcorporaties, op het gebied van energieopwekking en energiebesparing, aangezien zij een groot deel van het woningbestand bezitten en beheren en in Utrecht bovendien flink gebouwd en gerenoveerd wordt?
6. Welke afspraken heeft het college daar tot nu toe over gemaakt met de woningbouwcorporaties? Tot welke doelstellingen leidt dit? Is het college bereid om in de nabije toekomst verdergaande afspraken te maken met de corporaties, zowel waar het gaat om duurzaamheid bij nieuwbouw en renovatie, als waar het gaat om het aanbieden energiebesparende- en opwekkende maatregelen aan huurders? En zo ja, aan welke afspraken denkt het college dan? En wanneer kan de raad hierover een voorstel tegemoet zien?


---- --