Nr. 55
9 april 2008
Nieuw instrument voor activeren van Rotterdammers met bijstandsuitkering 'Last stop before a job': participatieplaatsen voor bijstandsgerechtigden
De Gemeente Rotterdam heeft een nieuw instrument om Rotterdammers met een bijstandsuitkering te activeren. Participatieplaatsen zijn tijdelijke plekken voor mensen die al langer een uitkering krijgen, en voor wie het daarmee steeds moeilijker wordt om terug te keren in het arbeidsproces. Door het Rijk wordt al langer gesproken over de inzet van participatieplaatsen of participatiebanen. Vooruitlopend op mogelijke besluitvorming hierover, is de gemeente Rotterdam alvast van start gegaan. De eerste 500 mensen zijn inmiddels geplaatst bij diverse profit en non-profit werkgevers.
Een participatieplaats heeft een looptijd van 12 maanden of zoveel korter als mogelijk. Mensen gaan met behoud van uitkering aan de slag en leveren zo een tegenprestatie voor hun uitkering. Een participatieplaats is bedoeld voor mensen die al langere tijd een uitkering ontvangen. In de praktijk geldt vaak dat hoe langer mensen in een uitkering zitten, hoe lastiger het is om ze terug te krijgen in het arbeidsproces. In de participatieplaats doen ze ervaring en vaardigheden op die hun kansen op een baan vergroten.
Werkgevers (tot nu toe zowel uit de non-profit als de profit sector) krijgen een tegemoetkoming in de kosten voor het begeleiden van de deelnemer en een eenmalige premie als blijkt dat de deelnemer zich voldoende heeft ontwikkeld om een vervolgstap te maken richting arbeidsmarkt. De banen zijn tijdelijk en door de éénmalige premie anders dan een subsidiebaan. Verantwoordelijk wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid): 'Een participatieplaats is uitdrukkelijk bedoeld om mensen vérder te helpen. Het is hun 'last stop before a job'. Met hun nieuw opgedane ervaring en vaardigheden, kunnen de deelnemers doorstromen richting arbeidsmarkt.'
Participatieladder
Mensen in Rotterdam krijgen op verschillende manieren de kans geboden om weer actief te worden, via de 'participatieladder', met als uiteindelijk doel een baan. De ladder loopt van sociale activering (vrijwilligerswerk), participatieplaatsen en re-integratie tot uitstroom uit de bijstand. Instrumenten die worden ingezet variëren van projecten voor mensen om te voorkomen dat ze in een uitkering komen tot trajecten om 'niet-willenden' aan het werk te krijgen.
Sociaal Programma
De invoering hiervan past binnen de doelstelling van het college om in de periode tot 2010 7.500 Rotterdammers te activeren, via vrijwilligerswerk (sociale activering) of via een participatieplaats. Het draagt bij aan de doelstellingen van het Sociaal Programma, dat moet leiden tot een onomkeerbare trendbreuk: het gemiddeld opleidingsniveau en inkomen van de Rotterdammers moet omhoog en meer Rotterdammers spreken de taal goed en doen mee in de maatschappij.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam