VVD


9-4-2008

Regering wordt rijker, de mensen armer

De Nederlandse economie draait goed, er is een grote vraag op de arbeidsmarkt naar personeel en toch daalt de koopkracht voor gezinnen. Voor de VVD in de Tweede Kamer is dit een absurde situatie die direct is terug te voeren op dit kabinetsbeleid.

Woordvoerder Atzo Nicolaï: "Structureel doet dit kabinet niets om de koopkracht te verbeteren. Dit kabinet levert slechts lapwerk, zoals meer geld en vooruitschuifgedrag, waarvan op lange termijn niemand echt wijzer wordt."

De VVD komt daarom met een reeks voorstellen en suggesties om de koopkracht weer te herstellen. De liberalen verlangen een voortvarend beleid dat is gericht op arbeidsparticipatie en gecontroleerde overheidsuitgaven. Op die manier is de armoede aan de onderkant van de samenleving beter op te vangen omdat veel meer mensen door werk een bijdrage leveren aan de economie. Tevens kijkt Nicolaï naar het ophanden zijnde voorjaarsoverleg met de sociale partners. De VVD is het eens met de voorstellen tot loonmatiging, maar vindt wel dat het kabinet een tegenprestatie mag leveren in de vorm van lastenverlichting, minder overheidsuitgaven en een beter functionerende arbeidsmarkt. Ook de voorgenomen verhoging van de btw van negentien naar twintig procent moet worden uitgesteld ten behoeve van de koopkracht.

Nicolaï stelt daarom voor om het voorjaarsoverleg in Wassenaar te houden om te komen tot een nieuw akkoord van Wassenaar. In 1982 werd daar een akkoord gesloten tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de Stichting van de Arbeid. In dat akkoord stond dat er een loonmatiging in ruil voor arbeidstijdverkorting werd bewerkstelligd. Iedere partij had eenzelfde visie voor ogen: economisch herstel. Het akkoord werd een succes en daarom wil Nicolaï dat dit kabinet dit akkoord als voorbeeld neemt om te komen tot een gezond functionerende economie.

9 april 2008