Gemeente Doetinchem

Persbericht 9 april 2008

Doetinchem krijgt subsidie voor verbetering luchtkwaliteit

De gemeente Doetinchem krijgt bijna vier ton subsidie van de provincie Gelderland voor maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

De provincie stelt het geld beschikbaar in het kader van het Samenwerkings-programma Luchtkwaliteit Gelderland (RSL). De provincie heeft het RSL opgesteld in samenwerking met de Stadsregio Arnhem-Nijmegen, Regio Rivierenland, Regio De Vallei, gemeenten Apeldoorn, Harderwijk, Zutphen en Doetinchem.

Knelpunten luchtkwaliteit
Het RSL is in het leven geroepen om knelpunten op het gebied van de luchtkwaliteit (fijnstof) zo snel mogelijk te kunnen aanpakken en stagnaties bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen te voorkomen. In het RSL staat welke maatregelen de komende jaren worden getroffen om de luchtkwaliteit in Gelderland te verbeteren. In Doetinchem gaat het om de knelpunten uit de rapportage luchtkwaliteit 2006. In 2006 werd de grenswaarde voor fijnstof in Doetinchem op drie locaties overschreden: de Hofstraat, de IJsselkade en de Terborgseweg.

Maatregelen
Op 6 februari 2008 heeft de gemeente Doetinchem een subsidieverzoek van
393.400 bij de provincie ingediend. Dit bedrag is inmiddels toegekend. Doetinchem gaat het geld inzetten voor het bevorderen van het fietsgebruik, het verbeteren van het parkeerbeleid, het stimuleren van het openbaar vervoer, het verbeteren van de doorstroming van het verkeer, het aanleggen van nieuwe wegen, mobiliteitsmanagement en het stimuleren van schonere voertuigen.
Het gros van de Doetinchemse maatregelen is opgenomen in het uitvoeringsprogramma van het mobiliteitsplan. Deze maatregelen worden nader uitgewerkt en geprioriteerd in het actieprogramma lucht. Dit programma is naar verwachting medio 2008 klaar. Tegelijkertijd wordt gestart met de uitvoering van de eerste maatregelen.

Wet Luchtkwaliteit
Het RSL is een bouwsteen voor het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Het NSL is opgenomen in de Wet luchtkwaliteit. Deze wet dient als toetsingskader voor onder andere ruimtelijke ontwikkelingen. Het doel van het NSL is om zo snel mogelijk de knelpunten voor luchtkwaliteit (fijnstof) op te lossen. Daarnaast is het NSL belangrijk om stagnaties voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen te voorkomen.
Met de ondertekening van het RSL verplicht de gemeente Doetinchem zich tot de uitvoering van de Doetinchemse maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit en tot de verantwoording en rapportage over deze maatregelen. Op deze wijze draagt de gemeente Doetinchem bij aan een betere Doetinchemse, Gelderse en landelijke luchtkwaliteit.