Gemeente Breda

College maakt werk van Claudius Prinsenlaan

Onderwijs, sport en zorg op oude JEKA-terrein

Onderwijs, sport en zorg, met eventueel een beperkt aantal starters- of studentenwoningen. Deze themas kiest het college van burgemeester en wethouders van Breda bij de herontwikkeling van het voormalige JEKA- terrein. Het gemeentelijke sportcentrum en het Vitalis College van het ROC West Brabant komen als eerste in aanmerking voor deze locatie. Het college gaat ook onderzoeken of meer bedrijven en instellingen op het gebied van zorg interesse hebben om zich op deze locatie te vestigen. Een Structuurvisie Claudius Prinsenlaan en een Milieueffectrapportage moeten Breda zicht geven op de samenhang van alle plannen in het gebied en de gevolgen van die plannen voor het verkeer en het milieu. Dat is de kern van besluit van het college over de invulling van het JEKA-terrein en de Structuurvisie Claudius Prinsenlaan.

Het is de bedoeling dat de Structuurvisie een integraal beeld geeft van alle ontwikkelingen aan de Claudius Prinsenlaan. Het college stelt vast dat als alle plannen langs de Claudius Prinsenlaan worden ontwikkeld, dit leidt tot aanzienlijk meer verkeer. Om dit deel van Breda ook in de toekomst bereikbaar te houden stelt Breda voor om in de Milieueffectrapportage de gevolgen voor verkeer en milieu van alle plannen op een rij te zetten. In deze procedure worden verschillende bouwmogelijkheden en verkeersoplossingen onderzocht. Ook de kansen voor Hoogwaardige Openbaar Vervoer vanaf het station naar dit deel van de stad worden hierbij betrokken. De gemeenteraad kiest uiteindelijk de meest geschikte variant.

Wethouder Oomen, van Ruimtelijke Ordening: Ik hecht er belang aan dat deze ontwikkeling plaatsvindt met respect voor de omliggende wijken. Daarom stel ik voor dat er een Klankbordgroep Claudius Prinsenlaan komt, die betrokken wordt bij het opstellen van de Structuurvisie. Ook heb ik een gebiedsmanager aangesteld, die ervoor moet zorgen dat alle ruimtelijke plannen rondom de Claudius Prinsenlaan op elkaar worden afgestemd.

Het college gaat daar waar mogelijk de bouw van het gemeentelijke sportcomplex en het Vitalis College van het ROC West- Brabant, waaronder de sportopleiding CIOS en parkeergarage alvast voorbereiden. Een definitief besluit over de invulling van het oude JEKA- terrein volgt als de Structuurvisie Claudius Prinsenlaan en het Milieueffectrapport gereed zijn.

Het college heeft verder besloten om de plannen voor de nieuwbouw aan de Koraalstraat niet te betrekken bij de Structuurvisie Claudius Prinsenlaan.

Het college legt dit besluit voor aan de commissie Bouwen en wonen op 17 april. Deze maand neemt het college naar verwachting ook een besluit over het plan van aanpak voor de nieuwbouw van het gemeentelijk sportcentrum.

Breda, 9 april 2008

Te downloaden:

* Projectvoorstel_VIP_project_Claudius_Prinsenlaan_200-02-19.pdf