Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Van Gennip en Cörüz over de Chinese mensenrechtenactivist Yang Chunlin

08-04-2008

Samenvatting:

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip en Cörüz over de Chinese mensenrechtenactivist Yang Chunlin. Deze vragen werden ingezonden op 26 maart 2008 met kenmerk 2070815700.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken, op vragen van de
leden Van Gennip en Cörüz
(CDA) over de Chinese
mensenrechtenactivist Yang Chunlin.

Vraag 1
Kent u het bericht 'Vijf jaar cel, voor Chinese activist', waarin wordt gemeld dat de Chinese mensenrechtenactivist Yang Chunlin tot vijf jaar gevangenisstraf is veroordeeld vanwege het rondsturen van een open brief, waarin hij schrijft dat China meer behoefte heeft aan mensenrechten dan aan de organisatie van de Olympische Spelen? Is dit bericht waar? 1)

Antwoord
Ja. De heer Yang Chunlin is tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens subversieve activiteiten.

Vraag 2
Deelt u de mening dat een dergelijke arrestatie en veroordeling in strijd is met de vrijheid van meningsuiting?

Antwoord
Ja.

Vraag 3
Beschikt u over berichten dat er meer arrestaties plaatsvinden die rechtstreeks verband lijken te hebben met de Olympische Spelen?

Antwoord
Er kan doorgaans geen direct aantoonbaar verband worden gelegd tussen de arrestatie van mensenrechtenverdedigers, zoals Yang Chunlin, en de Olympische Spelen. Wel deel ik de observatie van Amnesty International dat het aantal mens enrechtenverdedigers dat de afgelopen maanden is gearresteerd, is toegenomen.

Vraag 4
Bent u bereid in bilateraal en/of EU-verband de Chinese autoriteiten aan te spreken op het belang van de vrijheid van meningsuiting, ook in aanloop naar en tijdens de Olympische Spelen?

Antwoord
Het verbeteren van de mensenrechtensituatie is een van de essentiële onderdelen van het Nederlandse beleid ten aanzien van China. De volwassenheid in de bilaterale relatie laat toe dat Nederland over deze onderwerpen zijn opvattingen en ideeën kan uitdragen en dat daarover met China een constructieve discussie kan worden gevoerd. Zo worden door de mensenrechtenambassadeur jaarlijks bilaterale mensenrechtenconsultaties met China gehouden. Tevens stellen bezoekende bewindslieden de mensenrechtensituatie bij hun Chinese ambtgenoten aan de orde. Bij deze gelegenheden worden stelselmatig de Nederlandse zorgen op het gebied van vrijheid van meningsuiting overgebracht. Ook in EU-verband wordt ruimschoots aandacht geschonken aan de mensenrechtensituatie in China, inclusief de vrijheid van meningsuiting. Buiten de halfjaarlijkse EU-China mensenrechtendialoog demarcheert de EU regelmatig bij de Chinese autoriteiten om aandacht te vragen voor het recht van vrijheid van meningsuiting. Nederland en de EU zullen in de aanloop naar, tijdens en na afloop van de Olympische Spelen deze inspanningen onverminderd voortzetten.


1) www.nrc.nl, 24 maart 2008