Gemeente Enschede

Welkom op Open Huis Scholingsboulevard Enschede

Durf jij... ontdek het zelf op woensdag 9 april!

De Scholingsboulevard Enschede houdt op woensdag 9 april van 16.00 tot 20.00 uur Open Huis voor alle leerlingen, ouders en belangstellenden uit Enschede en omgeving. Het Open Huis heeft plaats in de nieuwe locatie aan de Kuipersdijk te Enschede. Het gebouw met de opvallende architectuur is enkele weken geleden opgeleverd en bestaat in de nabije toekomst uit twee locaties met in totaal drie nieuwe panden. De hypermoderne nieuwbouw is ontworpen op basis van het onderwijsconcept. De gebouwen zijn licht en open en zijn flexibel in te richten voor verschillende onderwijsactiviteiten. Na de zomervakantie neemt de eerste groep vmbo-leerlingen van de sector techniek en het 3e leerjaar van het vmbo-T, hun intrek in de school. Op termijn zullen zo'n 2500 leerlingen studeren aan de Scholings¬boulevard Enschede.

Het Open Huis biedt iedereen de kans het bijzondere gebouw van binnen te bekijken en daarbij kennis te maken met de onderwijsformule van de Scholingsboulevard. Tijdens het Open Huis is er een markt waar de docenten en de afdelingen zich presenteren. ROC vanTwente presenteert zich hier ook. Verder zijn er rondleidingen.

Het bijzondere van de Scholingsboulevard is dat alle vmbo leerlingen van Het Stedelijk Lyceum en het Bonhoeffer College hier straks modern en op de praktijk gericht onderwijs volgen. Daarbij kunnen veel leerlingen binnen de school drempelloos doorstromen naar het mbo. Die overstap blijkt nu vaak nog erg groot.

Kennis, kunde en karakter
Binnen de Scholingsboulevard staat de leerling nadrukkelijk centraal. Het onderwijs¬systeem is daarop aangepast. Het onderwijs is erop gericht dat een leerling groeit in kennis, maar daarnaast ook in kunde en karakter. Daarom is persoonlijke begeleiding belangrijk. Het beste wordt uit de leerlingen gehaald. Dat betekent volop kansen voor het ontwikkelen van individuele talenten. Intensieve begeleiding verhoogt de studieresultaten en verkleint vroegtijdig afhaken. De Scholingsboulevard is ook meer dan kennis alleen. Een belangrijk onderdeel van de vorming zijn de maatschappelijke stages. Leerlingen maken hierbij kennis met verschillende gebieden van de samenleving en realiseren zich dat ze, ook nu al, daarvoor van grote betekenis zijn.

Goede aansluiting op de beroepspraktijk
Door een goede samenwerking met het bedrijfsleven, zorgt de Scholingsboulevard voor een betere aansluiting op de beroepspraktijk. Bedrijven doen mee in het opleiden van leerlingen. Leerlingen lopen stage bij verschillende bedrijven, zodat ze een goed beeld krijgen van het beroep. Door opdrachten in het bedrijf uit te voeren, leert de leerling sneller en beter. Zo wordt de opleiding leuk, zinvol en boeiend. Beroepsoriëntatie wordt intensief begeleid en begint vroegtijdig op de Scholingsboulevard, zodat leerlingen een goede opleidingskeus kunnen maken.

Kleine groepen en individuele begeleiding
Traditionele klassen en een groot lesrooster kent de Scholingsboulevard niet. Iedere leerling werkt in een stamgroep van zo'n vijftien leerlingen. Die groepen hebben zowel gezamenlijke workshops als meer individueel gerichte leeronderdelen. Iedere stamgroep begint en eindigt z'n werkdag samen. Een aantal stamgroepen samen vormt een cluster. Elk cluster wordt geleid door een kernteam van docenten en begeleiders, ze hebben een eigen plek in het gebouw. Deze nieuwe vorm van begeleiding heeft veel aandacht voor de individuele verschillen tussen leerlingen. De leerling wordt gestimuleerd, uitgedaagd en gecorrigeerd, op een manier die bij hem of haar past.

Ook de medewerkers gaan op stage
Het komt nu nog voor dat docenten leerlingen opleiden voor een beroep dat ze zelf nooit hebben uitgeoefend. Op de Scholingsboulevard gaat dat anders. Daarom gaat ook al het personeel ook op stage. Zie ook www.scholingsboulevard.nl

2 april 2008