Gemeente Putten

Criminaliteitspreventieproject "Nee is Oké" op Groevenbeek (28-03-2008)


---

Putten, 28 maart 2008

Op woensdag 9 april 2008 start de gemeente Putten in samenwerking met het Christelijk College Groevenbeek op de locatie Putten met een criminaliteitspreventieproject. Onder de pakkende naam Nee is Oké zijn verschillende actuele thema´s samengebracht in één project.

In drie lessen wordt stil gestaan bij de onderwerpen Criminaliteit, Geweld en Verslaving. Binnen deze thema´s kan op maat aandacht worden besteed aan preventie zoals de school dat wenst of wat bijvoorbeeld in Putten het meest speelt. Zo gaat Criminaliteit over diefstal, vandalisme en heling. Geweld omvat subthema´s als plagen, fysiek en verbaal geweld, seksueel geweld en loverboys. Bij Verslavingen kan het gaan om roken, gokken, alcohol en drugs.

De rode draad door alle lessen is of de keuze die jongeren (moeten) maken, voortkomen uit zichzelf of worden gemaakt onder groepsdruk. Daarnaast wordt gekeken naar de gevolgen van crimineel gedrag. Gevolgen voor eventuele slachtoffers en de maatschappij, maar zeker ook voor de potentiële dader zelf.

Het project is gericht op leerlingen van de eerste twee klassen van het vervolgonderwijs, jongeren van 12 tot 15 jaar dus. Deze groep is bij uitstek kwetsbaar, omdat zij bepaalde vormen van criminaliteit en riskant experimenteergedrag in hun vriendengroep juist ervaren als spanning en avontuur. Vaak zijn ze niet of nauwelijks op de hoogte van eventuele consequenties van hun gedrag voor henzelf en anderen.

Door middel van deze lessenreeks hoopt de gemeente crimineel gedrag bij jongeren bespreekbaar te maken en hierdoor de denkwijze van jongeren over criminaliteit te beïnvloeden. Speciaal voor dit project heeft de gemeente lesmateriaal ontwikkeld. Bij de uitvoering wordt de gemeente geholpen door ervaringsdeskundigen en professionals van verschillende instanties. Bij elke les wordt een gastspreker uitgenodigd. Zo kunnen de leerlingen tijdens het komende project kennismaken met de wijkagent die tijdens alle drie de lessen zijn medewerking verleent. Bij de les Geweld vertelt een ex-gedetineerde van stichting Delinkwentie & Samenleving over het leven in de gevangenis, maar ook over het isolement waar je als ex-gedetineerde in terecht komt. Tijdens de les Verslaving zal een preventiemedewerker van Tactus Verslavingszorg de voorlichting verzorgen.

Nee is Oké is een onderdeel van de BOS-impuls (Buurt Onderwijs en Sport) en is dit schooljaar een pilot. Als het project beide partijen bevalt, zal het een terugkerend onderwerp op de agenda van Groevenbeek worden.