Ingezonden persbericht
Waterschap Vallei & Eem wil meer samenwerken in de afvalwaterketen
Waterschap Vallei & Eem wil meer samenwerking tussen gemeenten en het waterschap in de afvalwaterketen. Een afvalwaterketen is één systeem van huisaansluitingen, leidingen, putten, pompen, riooloverstorten, meet- en regeltechnieken, rioolgemalen en rioolwaterzuiveringen (rwzi's). Al deze onderdelen zijn met elkaar verbonden en vormen een geheel: de zuiveringskring. Het eigendom en beheer van de afvalwaterketen ligt in de handen van zowel gemeenten als waterschappen. Door een betere en permanente samenwerking kan de afvalwaterketen als één geheel worden ontwikkeld en beheerd. Dat zorgt voor het beste resultaat in de afvalwaterketen tegen de laagste kosten voor de inwoners.
Schoner water en lagere kosten
Gemeenten zorgen voor het inzamelen van het afvalwater via de riolen en voor het transport naar de rioolgemalen. Waterschappen verzorgen met rioolgemalen het transport naar de zuiveringsinstallaties en de zuivering van het afvalwater. Op dit moment wordt er voornamelijk projectmatig samengewerkt. Dit moet worden omgezet in een continue, procesmatige samenwerking.
Meer samenwerking zal op termijn resulteren in een betere waterkwaliteit in beken en vijvers en waar mogelijk in lagere kosten voor het inzamelen en zuiveren van afvalwater. In de huidige samenwerking tussen waterschap en gemeenten zal een en ander veranderen. Er komen afvalwaterteams om er voor te zorgen dat medewerkers van de twee betrokken overheden intensiever samenwerken. Ook zullen er gezamenlijke aanbestedingen zijn en wordt er informatie gedeeld, bijvoorbeeld via een speciaal ontwikkelde website.
Achtergrond
In 2007 is het Nationaal Bestuursakkoord Waterketen ondertekend. Daarin staat dat waterschappen het initiatief nemen om de samenwerking in de waterketen vorm te geven en uit te werken. Er is daarbij een tijdspad afgesproken met in 2011 een herijking van het rijksbeleid.
In de provincie Gelderland wordt de samenwerking vormgegeven in het project Toekomst Waterketen Gelderland. In de provincie Utrecht hebben Gedeputeerde Staten eind 2007 het initiatief genomen om de samenwerking in de waterketen de komende drie jaar te stimuleren met een subsidieregeling. De samenwerking in het hele werkgebied van Waterschap Vallei & Eem zal in de toekomst vorm krijgen binnen het Platform Water Vallei en Eem, dat is opgericht op 27 maart jl.
Waterschap voldoende voorbereid op calamiteiten
Waterschap Vallei & Eem is voldoende voorbereid op eventuele calamiteiten: alle leden van de 9 calamiteitenteams worden voortdurend opgeleid voor hun taak binnen het team, er wordt voldoende geoefend en de voorzieningen zijn aanwezig. Dat staat in het jaarverslag calamiteitenzorg over 2007, dat Dijkgraaf en Heemraden hebben vastgesteld. Het calamiteitenplan van het waterschap is vorig jaar aangepast en goedgekeurd door de provincies Gelderland en Utrecht. Ook zijn er technische aanpassingen aangebracht in voorzieningen in het waterschapscrisiscentrum. Ook de opslag van materiaal en materieel dat bij de bestrijding van calamiteiten wordt gebruikt, zijn sterk verbeterd door onder andere een nieuwe loods in Baarn.
Het waterschap heeft in 2007 ook de contacten met de veiligheidsregio's aangehaald. Bij de Veiligheidsregio Utrecht is inmiddels een waterschapsmedewerker voor twee dagen per week namens de waterschappen gedetacheerd.
Na een periode waarin - vanwege de reorganisatie - nauwelijks werd geoefend is het waterschap vanaf begin oktober 2007 weer geoefend. Voor 2008 staan er 7 oefeningen op het programma. Het waterschap bereid zich zo goed voor op mogelijk calamiteiten als extreem hoog water in de Nederrijn of de randmeren, extreme regenval, waterkwaliteitsproblemen. In november neemt het waterschap deel aan de landelijke oefening waarbij er hoog water wordt gesimuleerd.
Ook waren er in 2007 een paar beginnende calamiteiten zoals storm en extreme neerslag, droogte, een persleidingbreuk en een slecht werkende rioolwaterzuivering. De kwalijke gevolgen voor natuur en water werden op adequate wijze beperkt.
Waterschap Vallei & Eem verbetert Laakkade
Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Vallei & Eem wil de kades langs de Laak verbeteren. Het bestuur heeft het voorontwerp voor verbetering van de kades langs de Laak vastgesteld. De kades langs de rivier de Laak (bij de wijk Vathorst in Amersfoort tot aan Nijkerkernauw) moeten zowel aan de westzijde als de oostzijde worden verbeterd.
Wat houdt het voorontwerp in?
Het project Laakkade omvat het gebied aan weerszijden van de Laak tussen Vathorst en het Nijkerkernauw. Het gaat om 4,5 kilometer kade aan de westzijde en 6,3 kilometer aan de oostzijde. De kades zijn op diverse plaatsen te laag en niet stabiel genoeg. In het voorontwerp staan voorstellen voor verzwaring en verhoging van de kaden. De afgelopen tien jaar kwam het water in de Laak enkele malen zo hoog te staan dat het over de kade heen stroomde. In november 2005 waren er voor het laatst problemen.
Naast kadeverbetering bevat het voorontwerp ook voorstellen om de watergang de Laak te verbeteren. De Laak is namelijk belangrijk voor het afvoeren van water naar de Randmeren.
Het voorontwerp bevat, op verzoek van de gemeenten Amersfoort, Bunschoten en Nijkerk ook voorstellen gericht op de toekomstige recreatieve mogelijkheden rondom de Laak. Voorbeelden zijn de aanleg van wandel- en fietspaden. De kosten hiervan worden gedragen door de betreffende gemeente.
Planning
Het waterschap bespreekt het voorontwerp de komende maanden met belanghebbenden. Het definitieve ontwerp volgt dan in september/oktober.
-----------------------
Waterschap Vallei & Eem
Fokkerstraat 16
Postbus 330
3830 AJ Leusden
Telefoon 033-43 46 000
e-mail: info@wve.nl
internet: www.wve.nl
---- --