Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Den Haag, 8 april 2008
AQUAREL ANTON MAUVE NA 80 JAAR TERUG IN NEDERLAND
'In den Boomgaard' op Art & Antiques Fair 's-Hertogenbosch
De Haagse kunsthandelaar R. Polak biedt op de Art Fair 's-Hertogenbosch (11 - 20 april 2008) een aquarel aan van Anton Mauve (1838 - 1888). De aquarel, voorstellende een boerin met kalfje, is afkomstig uit een particuliere collectie uit de Verenigde Staten en is na bijna 80 jaar weer terug in Nederland.
Vincent van Gogh
Anton Mauve was getrouwd met Jet Carbentus, een nichtje van Vincent van Gogh. Eind 1881 gaat Vincent van Gogh drie weken schilderen in het atelier van Anton Mauve in Den Haag, waar hij schilderles van Mauve krijgt. Daar komt Van Gogh in aanraking met het werk van onder meer de gebroeders Maris, Weissenbruch, Mesdag, Breitner en Israëls. Anton Mauve heeft meer invloed op het werk van Vincent van Gogh gehad dan over het algemeen wordt aangenomen. Als Van Gogh in 1888 in Arles verneemt dat Anton Mauve plotseling is overleden, grijpt hem dat erg aan. Vincent draagt het schilderij 'bloeiende perzikbomen' op aan Mauve (Souvenirs de Mauve).
Herkomst aquarel Anton Mauve
De aquarellen van Anton Mauve maakten ooit deel uit van de collectie van kunsthandel Coupil & Cie in Den Haag. Vincent van Gogh's broer, Theo, is lang werkzaam geweest bij Coupil. De aquarel bevond zich daarna in de collectie van kunsthandel Arnold & Tripp (Parijs), F. Wilson (New York) en kwam vervolgens terecht in een particuliere collectie in de Verenigde Staten. Na bijna 80 jaar wordt het werk te koop aangeboden op de Art Fair 's Hertogenbosch, de oudste kunst - en antiekbeurs van Nederland.