Provincie Gelderland


Arnhem, 8 april 2008

OVERHEDEN EN BEDRIJVEN INVESTEREN 133 MILJOEN IN VERKEER EN LANDBOUW GELDERLAND KRIJGT SCHONE LUCHT

Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen vandaag het Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit vast. Hierin staan afspraken tussen Rijk, gemeenten, regio's en de provincie Gelderland over maatregelen en de financiering om de lucht van Gelderland schoon te maken. Hiervoor is de komende jaren ca ¤ 133 mln nodig. Door overheden en bedrijfsleven wordt dit bedrag bij elkaar gebracht.

De lucht boven Nederland noch Gelderland is echt schoon. De luchtkwaliteit voldoet niet aan de Europese normen. Op verschillende plekken is er teveel fijnstof en teveel stikstofdioxide in de lucht. Dit is slecht voor onze gezondheid. Daarom wordt er op nationaal niveau het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit opgesteld. (NSL) Alle overheden en bedrijfsleven investeren en nemen maatregelen die bijdragen aan schone lucht. In het programma staat welke maatregelen waar nodig zijn en hoeveel geld daarvoor nodig is. Dit verschilt per provincie. Voor Gelderland is de aanpak nu beschreven. De financiering is nagenoeg rond. Er is nog een tekort voor de aanpak van fijnstof in de landbouw.

Brief naar minister Cramer om 5 miljoen extra Na de goedkeuring van alle betrokken partijen voor het RSL-Gelderland gaat er een aanbiedingsbrief naar Cramer. In deze brief vraagt het college extra geld voor de aanpak van fijnstof in de landbouw en voor beter beleid. Gedeputeerde Van der Kolk voerde de afgelopen tijd de onderhandelingen met het Rijk om een hogere bijdrage voor de aanpak van het landbouwfijnstof. Annelies van der Kolk: "ik heb goede hoop dat het Rijk naar onze argumenten luistert en dat er daadwerkelijk meer geld komt".

Verkeer, Landbouw
In Gelderland zijn de grootste knelpunten door verkeer en landbouw. Plekken waar de concentraties te hoog zijn, zijn de A 2 bij Zaltbommel, de A 50 bij Beuningen en de Mauritssingel in Nijmegen. In de landbouw gaat het om uitstoot van "vervuilde" lucht uit de stallen. Om dit op te lossen moeten er luchtwassers komen. (Installaties die de lucht als het ware schoon wassen voordat deze uit de stallen gaat).

Opheffen bouwstop
Dankzij de investeringen in de verbetering van de luchtkwaliteit kunnen bouwprojecten wel doorgaan. Het gaat om zo'n 98 projecten, variërend van de aanleg van een bedrijventerrein, aanleg glastuinbouwproject tot een nieuwbouwwijk. Nu kan dat niet omdat dit zou leiden tot nog meer luchtvervuiling.

De provincie Gelderland maakt het verschil door te kiezen voor maatregelen die niet ophouden bij wat de provincie wettelijk moet doen. De provincie kiest voor een duurzame leefomgeving en investeert hierin ¤ 4 mln. Zo stimuleert de provincie schoner openbaar vervoer door te investeren in rijden op schone brandstoffen als aardgas en biogas en ondersteunt de regio's en gemeenten via de regiocontracten.

Kostenverdeling
Maatregelen voor schone lucht worden betaald door de overheid en bedrijfsleven. Het gaat om maatregelen langs het Rijkswegennet (¤ 74,5 mln) en de provinciale en gemeentelijke wegen (¤ 26 mln). In de landbouw moet (¤ 32 mln) worden geïnvesteerd. De ondernemers in de landbouw investeren zelf 65% van dit laatste bedrag.

Samenwerkingspartners
In het RSL-Gelderland nemen de Stadsregio Arnhem-Nijmegen, Regio Rivierenland, Regio De Vallei, de gemeenten Apeldoorn, Doetinchem, Harderwijk, Zutphen, Ministerie van VROM, RWS Oost Nederland en de provincie Gelderland deel.



Provincie Gelderland