Milieudienst Rijnmond

Bodemsanering Rhoonse Grienden

07.04.2008

Bodemsanering van de voormalige vuilstort bij natuurgebied Rhoonse Grienden (gemeente Albrandswaard) moet uiterlijk in 2008 beginnen. DCMR Milieudienst Rijnmond laat in samenspraak met waterschap Hollandse Delta dit jaar onderzoek doen, zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden.

Maatregelen

Het is belangrijk om goed over die maatregelen na te denken. Het volledig afgraven van het verontreinigde maar lommerrijke gebied waarin de voormalige vuilstort ligt, brengt meer schade aan de natuur en aan de waterkering toe dan dat het aan milieuwinst oplevert. Daarom lijkt het logischer om de verontreinigingen "vast te leggen" in bijvoorbeeld een rietmoeras aan de noordzijde van de dijk, dus in de Zegenpolder. Op die manier breken de schadelijke stoffen op een natuurlijke manier af.

In het kader van de vergevorderde plannen voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte is de Zegenpolder onderwerp van studie voor de ontwikkeling van hiervoor compenserende natuur, Landschapspark Buytenland. Het spreekt vanzelf dat saneringsmaatregelen en inrichtingsplannen op elkaar moeten worden afgestemd.

Oorzaak verontreiniging

De voormalige vuilstort ligt tegen het zuidelijke talud van de Zegenpoldersedijk, juist ten noorden van het natuurgebied Rhoonse Grienden. Tientallen jaren geleden stortte men daar afval, zoals huisvuil, bouw- en sloopafval en oliehoudende grond. Na bodemonderzoek hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland in 1998 vastgesteld dat sprake is van ernstige bodemverontreiniging. Door de stromingsrichting van het grondwater verspreidt de verontreinigingzich naar de poldersloot aan de noordzijde van de Zegenpoldersedijk. Verspreiding naar het natuurgebied Rhoonse Grienden is niet vastgesteld.