Ministerie van Verkeer en Waterstaat

7 april 2008

Voortgangsrapportage 13 Zandmaas en Grensmaas

Geachte voorzitter,

In het kader van de Regeling grote projecten bied ik u hierbij, mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de dertiende Voortgangsrapportage Zandmaas en Grensmaas aan. De rapportage bestrijkt de periode van 1 juli 2007 tot en met 31 december 2007.

Uitvoering kadeverhogingen
De belangrijkste doelstelling van het project Maaswerken is het verbeteren van de bescherming van inwoners van Limburg en Noord-Brabant tegen hoogwater in de Maas. In 2015, respectievelijk 2017, dient voor de Zandmaas en Grensmaas door rivierverruiming en de aanleg van kades de jaarlijkse kans op overstroming achter de bestaande kaden te zijn teruggebracht tot 1:250. Toegezegd is de hoogwaterbescherming voor 70% van de bewoners langs de Zandmaas met voorrang te realiseren voor 1 januari 2008. Daartoe worden over een totale lengte van circa 40 kilometer kaden aangelegd en verhoogd in de stedelijke gebieden van Roermond, Venlo, Gennep en Mook en Middelaar.

In de aanbiedingsbrief bij de twaalfde Voortgangsrapportage1 heb ik u gemeld dat van de in totaal circa 40 km aan te leggen kaden in de stedelijke gebieden aan de Zandmaas naar verwachting ongeveer 4 kilometer niet tijdig (voor 1 januari 2008) gereed zou zijn en dat mijn inspanningen erop gericht zijn de hoogwaterbescherming in het hoogwaterseizoen


1 Tweede Kamer, vergaderjaar 2007­2008, 18 106, nr. 185.

2007-2008 voor deze 4 kilometer kaden te realiseren met behulp van tijdelijke maatregelen.
Ik kan u melden dat in overleg met de betrokken waterschappen in het najaar van 2007 goede afspraken zijn gemaakt over het aanbrengen van tijdelijke voorzieningen voor de betreffende kadetracés en voor de keringen in de Roer. Daarmee is langs de Zandmaas voor het hoogwaterseizoen 2007-2008 zo goed mogelijk voorzien in de toegezegde hoogwaterbescherming voor de bevolkingscentra Roermond, Venlo, Gennep en Mook en Middelaar. Het streven is de permanente voorzieningen op de resterende 4 kilometer kadetracés en de keringen in de Roer voor het hoogwaterseizoen 2008/2009 te realiseren.

Aanpassing projectscope
In mijn brief van 5 februari 2008 heb ik u geïnformeerd over mijn besluit de scope van het project aan te passen.2 De scopeaanpassing heeft betrekking op de `sluitstukkaden', de kaden die na afronding van de rivierverruimende maatregelen nog gerealiseerd en/of verhoogd dienen te worden om het toegezegde beschermingsniveau van 1:250 in het plangebied van Zandmaas en Grensmaas volledig te realiseren. Deze scopeaanpassing was nodig omdat met de aanvullende technische eisen, die voortvloeien uit de Wet op de waterkering, bij het nemen van het besluit tot aanleg van de sluitstukkaden in 2002 geen rekening was gehouden.3 De scopewijziging is na de peildatum van de dertiende Voortgangsrapportage doorgevoerd en zal om die reden pas in Voortgangsrapportage 14 (over de periode januari 2008 ­ juli 2008) worden verwerkt.

Wijziging startdata en uitvoeringsvolgorde Grensmaas In de dertiende Voortgangsrapportage wordt gemeld dat het Consortium Grensmaas de benodigde gronden voor uitvoering van de locaties Bosscherveld en Aan de Maas niet tijdig heeft verworven, waardoor de start van de werkzaamheden op deze locaties wordt vertraagd. Het Consortium Grensmaas heeft daarop voorgesteld een ander cluster (Itteren-Borgharen) versneld in uitvoering te nemen. De brief van het Consortium Grensmaas met het formele verzoek tot wijziging van de contractueel vastgelegde startdata van de werkzaamheden op de drie genoemde locaties is op 21 december 2007 door Rijkswaterstaat-Maaswerken ontvangen. In de brief meldt het Consortium Grensmaas tevens dat zij een vertraging voorziet in de realisatie van de contractueel overeengekomen doelstellingen (projectmijlpaaldata) en om die reden ook het verzoek doet tot aanpassing van de projectmijlpaaldata en de Projectplanning.

Rijkswaterstaat-Maaswerken heeft op 20 februari 2008 namens de Convenantpartners van de Maaswerken in een schriftelijke reactie te kennen gegeven de twee verzoeken separaat te beschouwen en aangegeven dat de Convenantpartners wel instemmen met wijziging van de startdata op de drie locaties, maar dat met het verzoek tot aanpassing van de projectmijlpaaldata en de Projectplanning niet ingestemd wordt. Contractueel is


2 Tweede Kamer, vergaderjaar 2007­2008, 18 106, nr. 186
3 De kaden in Limburg vallen sinds 2005 onder de Wet op de waterkering.
---

RWS/SDG/2008/364/63320

immers overeengekomen dat pas bij de afgesproken evaluatie die later dit jaar plaatsvindt, door partijen gezamenlijk zal worden bekeken of de vigerende Projectplanning van juli 2005 nog haalbaar is.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---