European Union



Brussel, 7 april 2008

Cohesiebeleid na 2013: Commissaris Hübner hamert op investeren in de toekomst op topbespreking in Maribor, Slovenië

Danuta Hübner, Europees commissaris voor Regionaal Beleid, spreekt vandaag een grote conferentie in Maribor, Slovenië, toe over de koers van het cohesiebeleid na 2013. Het evenement, georganiseerd door het Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie, biedt een gelegenheid om van gedachten te wisselen over het bereik en de impact van het beleid en is een aanzet voor de EU-begrotingsbesprekingen die binnenkort plaatsvinden. De Commissie presenteert daar de eerste resultaten van haar analyse van de bijdragen aan de openbare raadpleging over hoe de toekomst van het cohesiebeleid eruit moet zien.

Aan het evenement in Maribor nemen vertegenwoordigers deel van alle lidstaten, van de Europese instellingen (de Europese Commissie, het Europees Parlement, het Comité van de Regio's, het Europees Economisch en Sociaal Comité, de Europese Rekenkamer) en andere bij het cohesiebeleid betrokken partijen (ngo's, deskundigen, regionale verenigingen, de Europese Investeringsbank, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, het Europees Verbond van Vakverenigingen, BUSINESSEUROPE).

In de aanloop naar de bijeenkomst liet commissaris Hübner weten: "Het cohesiebeleid moet zich blijven ontwikkelen als een beleid dat de agenda voor groei en werkgelegenheid van de EU ten uitvoer brengt en een beleid dat de endogene ontwikkeling van onze regio's stimuleert. Daarom wordt het cohesiebeleid in de hervorming voor 2007-2013 sterker gericht op investeringen die het beste rendement opleveren wat betreft het verbeteren van het concurrentievermogen van de Europese regio's".

In een toelichting op het debat dat vandaag plaatsvindt voegde zij eraan toe: "De uitdagingen waarmee Europese regio's te maken krijgen, vragen om een beleid dat gericht is op structurele factoren voor het concurrentievermogen, op ecologische en sociale duurzaamheid en op de herstructurering van de regionale economieën, door voort te bouwen op hun specifieke potentieel aan fysieke, institutionele en menselijke hulpbronnen. Ook moet er binnen de EU intensiever worden samengewerkt om problemen in verband met globalisering, klimaatverandering, continuïteit van de energievoorziening, demografie en sociale integratie te lijf te gaan. Het debat over de toekomst van het cohesiebeleid moet in deze context worden gezien".

Openbare raadpleging: eerste resultaten

Afgelopen september is begonnen met een openbare raadpleging over de toekomst van het cohesiebeleid op de website van de Europese Commissie. Dit leverde meer dan honderd bijdragen op uit lidstaten, regio's, steden, EU-instellingen, economische en sociale partners, maatschappelijke organisaties, wetenschappers en burgers, die werd gevraagd een aantal vragen die in het vierde cohesieverslag (2007) waren gepubliceerd te beantwoorden.

Hieruit kunnen enkele algemene conclusies worden getrokken:
* Van de respondenten vond een overgrote meerderheid dat het cohesiebeleid op Europees niveau moest worden wordt uitgevoerd en dat niet moest worden geprobeerd dit beleid opnieuw te nationaliseren.

* De nationale en regionale overheden waren voorstander van het "earmarking"-principe, dat wil zeggen dat de lidstaten en regio's die middelen van het cohesiebeleid in overeenstemming met de agenda voor groei en werkgelegenheid van de EU investeren.
* Het Europees cohesiebeleid wordt algemeen erkend als een stimulans voor de concurrentiekracht van alle Europese regio's en daarom moet het betrekking hebben op het hele grondgebied van de Europese Unie.

* Territoriale samenwerking wordt duidelijk gezien als een wezenlijk onderdeel van het cohesiebeleid en er komen vanuit heel Europa zeer duidelijke signalen dat deze doelstelling in de toekomst verder moet worden ontwikkeld.

* Veel bijdragen van regionale en lokale overheden refereren aan het subsidiariteitsbeginsel en willen een grotere rol in de uitvoering van het cohesiebeleid spelen.

* Ook werd in de raadpleging de wens geuit om het Fonds voor plattelandsontwikkeling opnieuw bij de cohesie-instrumenten onder te brengen.

Volgende stappen

o Het vijfde voortgangsverslag over de economische en sociale cohesie, dat in juni 2008 door de Commissie wordt gepubliceerd, zal een samenvatting van de openbare raadpleging bevatten.

o De Commissie zal in september 2008 een groenboek over territoriale cohesie publiceren.

o De Commissie zal voor het einde van het jaar een analytische nota publiceren waarin scenario's voor Europese regio's in 2020 worden uitgewerkt.

Voor meer informatie over het openbare debat over het cohesiebeleid:

http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/4thcohesionforum/consu ltation_nl.cfm