Nieuw-Vlaamse Alliantie
Wereldgezondheidsdag: Brepoels steunt actie tegen transvetzuren
(07/04/08)
Naar aanleiding van de Wereldgezondheidsdag lanceert de burgemeester
van de Zweedse stad Nynäshamn een on-line petitie tegen
transvetzuren. De bedoeling is met 1 miljoen handtekeningen de
Europese Unie aan te sporen tot actie. N-VA Europarlementslid Frieda
Brepoels is één van de boegbeelden van dit initiatief.
Frieda Brepoels: "Transvetzuren (te vinden o.a. in margarine,
fastfood, chips, koekjes en gebak) hebben een bijzonder nefaste impact
op de gezondheid: ze verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en
doen het risico op hart- en vaatziektes, diabetes en kanker
aanzienlijk stijgen. Om deze tendens een halt toe te roepen vragen wij
dat transvetzuren in Europa vanaf 1 juni 2009 verplicht vermeld worden
op voedingsetiketten en dat de norm van 2% niet wordt overschreden."
Gezien de duidelijke gezondheidsrisico"s voor de consument, werden
o.a. in de Verenigde Staten en Canada reeds strenge maatregelen
genomen. Verrassend genoeg blijft een efficiënte Europese aanpak
voorlopig achterwege. Denemarken legde tot nog toe als enige
EU-lidstaat een beperking op in 2003. Daarnaast vaardigde IMACE
(International Margarine Association of the Countries of Europe) in
2003 een niet bindende code uit die oproept transvetzuren in
margarines in de detailhandel en industriële producten te beperken tot
respectievelijk 1% en 5%.
Volgens Frieda Brepoels is dit ruim onvoldoende: "De herziening van de
EU-voorschriften inzake voedseletikettering die momenteel besproken
wordt in het Europees Parlement, biedt een aantal perspectieven. Dit
is echter slechts een begin."
Bovendien benadrukt Brepoels dat een Europees initiatief de lidstaten
niet ontslaat van hun verantwoordelijkheid. Lidstaten kunnen immers
steeds aanvullende maatregelen nemen die verder gaan dan de Europese
wetgeving.
Frieda Brepoels: "Hoewel de Hoge Gezondheidsraad een bovengrens van 1%
aanbeveelt, legt de Belgische wetgeving geen maximumgrens op en is het
niet verplicht het percentage transvetzuren te vermelden op de
verpakking. Aangezien transvetzuren slecht zijn voor de gezondheid,
geen voedingswaarde hebben en voldoende alternatieven voorhanden zijn,
roep ik de bevoegde overheden in ons land op de goede voorbeelden in
andere EU-lidstaten te volgen."
Teken de on-line petitie via
http://www.nynashamn.se/doldasidor/sagnejtilltransfetter/nototransfats
.4.3ac848b61190b6fbab38000555.html
Ter info
Er zijn drie types vetten: verzadigbare vetten (vb. in vlees),
onverzadigbare en meervoudige onverzadigbare vetten (in plantaardige
producten zoals olijven en noten). Transvetzuren zijn niet-natuurlijke
vetten die gebruikt worden om vloeibare oliën te harden. Een hoger
smeltpunt zorgt ervoor dat ze langer houdbaar zijn. Transvetzuren
blijken heel wat schadelijker dan verzadigde vetten. Lees meer via
www.transvetzuren.com
Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA
Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu