Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad debatteerde tijdens deze vergadering over de doorstart van het Warmtebedrijf N.V. Het voorstel dat de raad besprak, moet leiden tot een doorstart van het Warmtebedrijf, waarover de raad in het vierde kwartaal van 2008 een definitief besluit neemt.

In memoriam
De voorzitter sprak een in memoriam uit ter nagedachtenis aan de heer J.C. Rotmeijer en Ir. Ph. F. Spoor. De heer Rotmeijer (PvdA) was lid van de gemeenteraad van 1974 tot 1986. Ir. Spoor (VVD) van 1986 tot 1990.

Interpellatie over het houden van een publiek debat naar aanleiding van film Fitna
Op initiatief van Leefbaar Rotterdam sprak de raad over het openstellen van de Burgerzaal in het stadhuis voor een publiek debat naar aanleiding van de film Fitna. Leefbaar Rotterdam, de VVD, de ChristenUnie-SGP en D66 waren van mening dat door de film een logisch moment is ontstaan om het debat over samenleven, integratie en Islam in Rotterdam een verdere impuls te geven. Met een gezamenlijke motie riepen zij het college op een dergelijk debat te organiseren in samenwerking met het Platform Levensbeschouwing & Religies.

Leefbaar Rotterdam was van mening dat het college te weinig doet aan samenwerking rondom integratie en Islam. D66 vond dat met het voeren van een debat gemeten kan worden wat er rond dit onderwerp speelt in de stad. De SP zag geen reden tot paniek. Natuurlijk moet er gesproken worden over de angst voor de Islam die leeft onder de bevolking, maar niet in de voorgestelde vorm. Zowel de PvdA als het CDA zetten uiteen dat de afgelopen jaren op verschillende plekken in de stad debatten zijn gevoerd. Daarom vonden ze het niet nodig om nog eens los daarvan debatten vanuit de gemeente te organiseren. Het ondersteunen van initiatieven van burgers en organisaties vonden ze wel wenselijk. GroenLinks vroeg, net als de PvdA, om een overzicht van wat er precies plaatsvindt aan debatten en dialoog in de stad. De fractie zag geen reden om meer te doen dan nu al gedaan wordt. De ChristenUnie-SGP vond een publiek debat een mooie aanjager om het onderwerp van gesprek te verbreden naar religie en samenleving. De fractie betoogde dat het erom gaat als gemeente een signaal af te geven en te laten zien dat er iets leeft in de samenleving. Ook de VVD was deze mening toegedaan.

Wethouder Kaya complimenteerde de raad met voeren van het debat op een zakelijke manier, zonder politieke kleur. Hij legde uit dat de gemeente op veel manieren optreedt als gids in het voeren van de dialoog in de stad. Hij gaf ook aan verdere initiatieven uit de stad te willen ondersteunen. Als overheid is het echter nodig om gepaste afstand te houden en je niet op elk moment met de discussie te bemoeien. Hij zag ook dat de discussie over identiteit en Islam al door de stad werd opgepakt. Daarom zag hij geen reden om iets extra's te doen. Wethouder Kriens voegde nog toe dat het college al bezig is met de uitwerking van het debatverzoek van Platform Levensbeschouwing & Religies. Burgemeester Opstelten zei toe informatie te geven over de wat er in de stad gebeurd en gedaan is rondom de verschijning van de film.

Burgemeester Opstelten riep als voorzitter van de raad de leden op om tot een gezamenlijk standpunt te komen om op deze manier een krachtig signaal af te geven. Dit ook naar aanleiding van de voorbespreking die raad en college hierover hielden.

De motie vond uiteindelijk geen steun bij de andere partijen en is daardoor verworpen.

Tweeminutendebat
Wenselijkheid tweerichting-fietsring om het centrum Rotterdam
- Op verzoek van GroenLinks debatteerde de raad over de wenselijkheid van een netwerk van tweerichtingsfietspaden rond het centrum van Rotterdam. Het college werd in een motie verzocht een quick-scan te doen naar het aanleggen van een dergelijk netwerk. Wethouder Harbers legde namens wethouder Baljeu uit dat het fietsbeleid vormgegeven wordt door een samenhangend pakket aan acties, inclusief de tweerichtingsfietspaden. Hij gaf ook aan dat het onderwerp staat in het Verkeerscirculatieplan voor de binnenstad, dat eind juni op de agenda staat. GroenLinks trok de motie in na deze heldere toezegging van de wethouder.
Gedwongen uitverhuizing bewoners aan de Van Oldenbarneveltstraat
- De SP vroeg het college te bemiddelen tussen het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) en bewoners van de Van Oldenbarneveltstraat die vanwege een renovatieproject gedwongen worden uit hun huizen te vertrekken. De fractie diende hiertoe een motie in met als doel om tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te komen. Wethouder Karakus gaf aan dat het gaat om een groep huurders die ervoor gekozen heeft niet meer in gesprek te gaan met het WBR. De wethouder zag daarom geen reden tot bemiddeling. De SP wierp hierop tegen dat de bewoners wel in gesprek willen, maar niet individueel. Behalve de SP steunden Leefbaar Rotterdam, de ChristenUnie-SGP en D66. De motie is verworpen.

Debat over doorstart Warmtebedrijf N.V.
De doorstart van het Warmtebedrijf N.V. was onderwerp van een uitgebreid debat van de raad. Het Warmtebedrijf is opgericht om hergebruik van industriële restwarmte mogelijk te maken. De gemeente Rotterdam is de belangrijkste aandeelhouder van het Warmtebedrijf. Eind januari is een eerste versie van een businesscase door het college aan de raad verstuurd. Deze zogenaamde indicatieve businesscase is de afronding van de eerste fase in de nadere uitwerking van de doorstart. Het proces om de doorstart te onderzoeken vindt gefaseerd plaats en wordt steeds verder verfijnd. Dit proces levert naar verwachting in het vierde kwartaal van 2008 een definitief besluit op over de doorstart van het Warmtebedrijf. De raad besprak de stand van zaken na deze eerste fase in de doorstart.

De meeste fracties gaven aan twee zaken belangrijk te vinden: het maatschappelijk belang van de realisatie van een zo hoog mogelijke CO -reductie én het principe van hergebruik van warmte. Zij spraken hun steun uit voor de lijn van het college om de businesscase verder uit te werken en later dit jaar te beoordelen of dit een verantwoorde investering is. De SP diende een motie in waarin de fractie het college vroeg bij het kabinet aan te dringen op wettelijke maatregelen om bij vergunningverlening het hergebruik van restwarmte te kunnen afdwingen. De fractie stelde verder dat nu stoppen met de businesscase onzin is omdat de gemeente dan alles kwijt is. Leefbaar Rotterdam vroeg het college om een duidelijk en objectief overzicht van hoe het mis geeft kunnen gaan met de deelname van de oorspronkelijke partners in het Warmtebedrijf. Ook vroeg de fractie het college om een visie op het feit dat er nu twee locaties zijn waar de hergebruikte warmte wordt afgenomen, Hoogvliet en Rotterdam Zuid. De ChristenUnie-SGP gaf ook aan stil te willen staan bij wat er mis is gegaan. De fractie verzocht het college net als de PvdA om de voortgang van het onderzoek naar de doorstart te leggen naast de aanbevelingen uit het rapport dat is verschenen naar aanleiding van de enquête over de Museumparkgarage. Verder achtte de fractie het verstandig om het beslismoment van go of no-go eerder dan eind 2008 te plannen. Het CDA gaf onder andere aan dat de gemeente niet rijk hoeft te worden van het Warmtebedrijf, maar het wel belangrijk is te letten op hoe belastinggeld wordt uitgegeven. De fractie vroeg verheldering over de financiële risico's die zijn gelopen en belangrijke keuzemomenten die nog gaan komen. De VVD gaf aan dat het principe van hergebruik van warmte voorop staat, maar het niet de bedoeling is dat de gemeente verlies lijdt. De PvdA voegde toe graag tussentijds over de voortgang geïnformeerd te worden in de commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer (ESMV). Ook gaf de fractie aan het belangrijk te vinden dat het college steeds toestemming aan de raad blijft vragen bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Wethouder Harbers ging in op de verschillende vragen van de fracties en legde de voorgeschiedenis van het hele traject rondom het Warmtebedrijf uit. Hij zegde toe een overzicht te leveren van wat er met het Warmtebedrijf is gebeurd en is misgegaan en welke lessen hieruit getrokken kunnen worden. De wethouder zei ook toe dat de voortgang van de businesscase wordt gelegd naast de aanbevelingen uit het enquêterapport over de Museumparkgarage. Ook zei hij dat de raad wordt meegenomen in belangrijke beslismomenten en op de hoogte wordt gehouden in de commissie ESMV. Op deze manier wordt toegewerkt naar een finaal eindbesluit over de doorstart van het Warmtebedrijf. In de tussentijd kan de raad in debat gaan met het college. De motie van de SP vond wethouder Harbers wat laat, omdat het onderwerp al vaker bij de minister is aangekaart. Veel collegafracties vonden de motie daarom overbodig. Hij werd slechts gesteund door de indiener, GroenLinks en een raadslid van de PvdA. Leefbaar Rotterdam complimenteerde de wethouder met de goede manier waarop hij dit onderwerp behandelde.

Regeling van werkzaamheden

- Gunning autoberging op toevoerwegen naar de Ring van Rotterdam De gunning voor het bergen van auto's op de toevoerwegen naar de Ring Rotterdam is toebedeeld aan één autobergingsbedrijf. Leefbaar Rotterdam kaartte bij het college aan dat hierdoor vier andere bergingsbedrijven bijna al hun werk zijn kwijt geraakt. Wethouder Harbers legde uit dat het wijzigen van de status van de wegen te maken heeft met het uitvoeren van het vastgestelde Verkeers- en vervoersplan. Wethouder Harbers zegde toe om in een brief aan de commissie ESMV voor duidelijkheid te zorgen.

- Beleidsplan nazorg jongerenreclassering
De PvdA vroeg het college naar een plan van aanpak voor de nazorg van jongvolwassenen die uit detentie vrijkomen. Het college had toegezegd in maart van dit jaar met een beleidsplan te komen. Burgemeester Opstelten gaf aan dat de justitiemarinier de justitiële kant coördineert. Hij zegde toe de raad structureel te informeren en voor de zomer in een actieprogramma inzichtelijk te maken wat de verantwoordelijkheden zijn.

- Aanvraag bouwvergunning Kruispleingarage
De ChristenUnie-SGP vroeg het college duidelijkheid te geven over de aanvraag voor een bouwvergunning die is ingediend voor het oprichten van een ondergrondse parkeergarage aan het Kruisplein. Het college zou pas in april een standpunt innemen, maar de fractie gaf aan in de krant te hebben gelezen dat de bouwvergunning al is aangevraagd. De aanvraag voor de bouwvergunning is volgens wethouder Harbers puur bedoeld om het proces te versnellen als de vergunning wordt verleend. Als de raad anders besluit vervalt de aanvraag.

En verder heeft de raad

- De motie van de raadsleden Bonte en Heijmen over het actief betrekken van burgers bij ontwikkeling, herstel en behoud van groen in hun wijk afgedaan. Raadsvergadering gemist of nog eens terugzien? De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief in zijn geheel en per agendapunt worden bekeken.