PvdA Rotterdam


Fractieverslag Onderafdeling Centrum maart 2007 - maart 2008

Za 5 Apr 2008 - Hans van Zuuren

Jaarverslag PvdA fractie Centrumraad Rotterdam - periode maart 2007 t/m maart 2008

Samenstelling van de fractie:
Carl Klaverweide
Ines Balkema
Eveline van Bruggen
Paulette Verbist
Hans van Zuuren

De samenstelling van de fractie is sinds 24 april 2006 ongewijzigd.

Werkwijze:
De Centrumraad komt over het algemeen 1 maal per 14 dagen in vergadering bijeen op maandagavond van 19.30 tot 23.00 uur. De woensdagavond, voorafgaand aan de betreffende maandag, komt de fractie bijeen bij 1 van de leden thuis. We bereiden de raadsvergadering inhoudelijk voor, maken afspraken over wie waarover praat en wie er op zaterdag en zondag in staatzijn om ondersteuning bij tekstvoorbereiding te leveren. Bestuursleden van de onderafdeling Centrum volgen met enige regelmaat de fractie- en raadsvergaderingen. In de afgelopen periode hebben we ons 2 maal laten ondersteunen door partijgenote / voormalig fractievoorzitter en financieel deskundige Kitty Demper. De 1^e maal bij de voorbereiding van de begroting 2008, de 2^e maal bij de voorbereiding van de jaarrekening 2007 op 10 maart jongstleden.
Tevens bezoeken leden van de fractie bijeenkomsten georganiseerd door organisaties in het Centrum of de PvdA stedelijk. De kontakten met de stedelijke fractie zijn na een wat trage start nu goed te noemen.

Het politieke klimaat:
De Centrumraad bestaat uit 13 gekozen leden en 3 Dagelijks Bestuurders. Er wordt gewerkt volgens het dualistisch systeem. DB leden zijn geen lid van de raad en hebben dus ook geen stemrecht. De samenstelling van de raad is als volgt:
5 PvdA; 4 Leefbaar Rotterdam; 2 VVD, 1 GroenLinks en 1 CDA. Het DB bestaat uit 40 uur Leefbaar Rotterdam (Voorzitter); 28 uur VVD en 12 uur CDA.
De PvdA en GroenLinks vormen samen de oppositie. GroenLinks neemt regelmatig deel aan onze fractievergaderingen.
Het DB functioneert naar ons oordeel op inhoud, vergadertechniek, communicatie met de burgers en in relatie met de gemeentelijke diensten het gemeentebestuur en de deelgemeenten matig. De fractie van Leefbaar Rotterdam en de Voorzitter van de Centrumraad geven, na aandringen van onze kant, aan dat zij het standpunt van hun stedelijke fractie aangaande het deelraden bestel ondersteunen. Bij de VVD en het CDA heeft een en ander niet tot gevolg dat zij het vertrouwen in het DB ter discussie stellen. De door ons gekozen werkwijze, om het DB te steunen daar waar de voorstellen goed zijn, wijzigingen voor te stellen en of zelf met voorstellen te komen, werkt naar tevredenheid. Deze strategische manier van oppositievoeren geeft de PvdA fractie inhoudelijk meer ruimte dan de harde lijn. Overigens hoeft niet onvermeld te blijven dat wij, in vergelijking met de inbreng vanuit de andere fracties, vaak het best zijn voorbereid en met inhoud en een vleugje humor de anderen mee kunnen nemen in onze visie en standpunten.

Belangrijke zaken die gespeeld hebben in de afgelopen periode:
1. Op verzoek van de PvdA fractie hebben de leden van de Centrumraad een hoorzitting voor belanhebbenden gehouden met als onderwerp: voorlichting, communicatie en participatie van bewoners en ondernemers bij grootschalige bouwprojecten Deze goed bezochte hoorzitting leverde op, dat bewoners zich niet serieus genomen voelen door de gemeentelijke diensten en Bestuurders. Vaak krijgen zij informatie niet of laat en soms te laat om gebruik te kunnen maken van de wettelijke mogelijkheden tot indienen van bezwaren en of aangeven van alternatieven. Een brief van de raad over dit onderwerp is verzonden aan BenW en zal nog tot nader overleg met bewoners en het College leiden. Tevens zal de fractie komen met een initiatiefvoorstel met het doel communicatie, voorlichting, participatie en beheer bij sloop, nieuwbouw en grootschalige buitenruimteprojecten voor bewoners en ondernemers inzichtelijker en bruikbaarder te maken.

2. Vuil: de cijfers voortkomend uit het schouwen van vuil geven aan dat het Centrumgebied voldoende schoon is. Wij zijn het daar niet mee eens en hebben een motie ingediend ter voorkoming van een bezuiniging van 27.650 euro op de post schoon. De motie vraagt om een analyse en evaluatie van de schouwmethode en een gerichte bewonersenquête die moet nagaan of het beeld dat bewoners hebben spoort met de cijfers. Deze motie is door het DB in beraad genomen. Overigens willen we de schouw met partijgenoten, zoals onlangs in Delfshaven werd gehouden, ook in het centrum organiseren.

3. Veilig ondernemen: de fractie heeft vragen gesteld over veilig ondernemen in het Centrum en het DB uitgedaagd om in samenwerking met ondernemers tot een voorstel komen. Dit in aansluiting op een stedelijk initiatief van de PvdA fractie in de Gemeenteraad. Op het Ministerie van Economische zaken is een bedrag van 12 miljoen extra gereserveerd, met name voor de kleinere ondernemers.
4. Ondertunneling `s Gravendijkwal: de Motie van onze fractie om de ondertunneling van de `s Gravendijkwal te bevorderen en deze straat die met zn rug naar twee bestuursgebieden staat (Delfshaven en Centrum) een kwaliteitsimpuls te geven is door de Centrumraad unaniem ondersteund. Overleg vanuit onze fractie met partijgenoten in Delfshaven, Noord en de stedelijke fractie zijn mede aanleiding geweest van een unaniem standpunt in de Gemeenteraad om voor 2015 met de ondertunneling te starten. Met dank aan Tom Harreman.
5. Gebiedsgericht werken: de fractie heeft het gebiedsgericht werken omarmd. Een goede balans moet gevonden worden in de regiefunctie van de Centrumraad op de doelstellingen van het gebiedsgericht werken, de WMO, de Integrale Wijkactie Programmas Sociaal, de Wijkveiligheids Actie Programmas, de Vogelaaraanpak (Het Oude Westen) en de Kindvriendelijke wijk (Cool). Bij de behandeling van de begroting 2008 heeft de fractie voorgesteld om de prioriteit voor de komende 2 jaar te leggen bij de gebieden Oude Westen, Cool Zuid en omgeving Kipstraat, en de daar wonende mensen. Een motie van die strekking heeft het niet gered maar blijft wel deel uitmaken van de inhoudelijk discussie en de keuzes die straks gemaakt zullen moeten worden in het kader van gebiedsgericht werken.

6. Aanbesteden: in de vorige Centrumraadsperiode is een motie aangenomen die het DB opdracht gaf te onderzoeken of het beter zou zijn het Welzijnwerk aan te besteden dan te subsidiëren. De PvdA fractie (van toen) heeft tegen die Motie gestemd. De fractie was toen van mening dat de verordening algemene subsidievoorwaarden Rotterdam voldoende mogelijkheden gaf om de beschikkingen afrekenbaar te onderbouwen, en dat het negatieve oordeel over het bestaande welzijnswerk niet aangepakt moest worden door het inhuren van organisaties van buitenaf. Het huidige DB heeft voorgesteld om m.i.v. 2009 het Jongerenwerk te gaan aanbesteden. Wij zijn daar niet dwars voor gaan liggen maar hebben gevraagd om een expert meeting en het aanbrengen van een relatie met het gebiedsgericht werken. Een zeer leerzame expert meeting heeft plaatsgevonden en gaf aan, dat aanbesteden kan maar niet het Ei van Columbus is als het gaat om kwaliteitsverbetering. Aangaande het jongerenwerk zijn er ook stedelijk (in overleg met de deelgemeenten) ontwikkelingen gaande die van invloed zijn op het jongerenwerk in de toekomst, namelijk plannen voor een stedelijke methodiek, 50 extra jongerenwerkers, samenwerking met de hogescholen en met de brancheorganisatie van de sociale sector in Rotterdam. Alle Rotterdamse uitvoerende jongerenwerkorganisaties hebben ingestemd met de stedelijke lijn. Er is dus meer af te wegen dana lleen het aanbesteden.

7. Zelforganisaties: het is Leefbaar Rotterdam in de Centrumraad niet gelukt om de subsidies aan migranten-zelforganisaties definitief te beëindigen. Wel is er met onze instemming gekozen voor het subsidiëren van activiteiten en niet meer voor een exploitatiesubsidie. Terecht worden alle gesubsidieerde instellingen kritisch gevolg en beoordeeld. Leefbaar Rotterdam heeft m.b.t. zelforganisaties naar onze mening een ondoorgrondelijke visie, die geen recht doet aan de inzet en resultaten van het werk van deze organisaties. De PvdA - fractie heeft gepoogd het negatieve beeld over deze organsiaties bij te stellen, met gedeeltelijk succes. Bij 1 van de organisaties heeft het DB op ons advies een externe partij ingeschakeld om te bemiddelen. Wij volgen dat op de voet.

Tot slot.
Ik dank de leden van de fractie voor hun onvoorwaardelijk vertrouwen n inzet.
Sommige hadden en hebben het fysiek soms even moeilijk maar verliezen hun betrokkenheid en inzet niet.

Hans van Zuuren