Gemeente Breda


---

BREDA'S MUSEUM - PERSBERICHT

Museumweekend in Breda's Museum en de Kunst van de Waarheid

Authentieke museumstukken bevorderen de waarheidservaring van een verhaal. Zo kennen velen de geschiedenis waarbij de Staatse troepen Breda in 1590 met een list veroverden op de Spanjaarden. Deze gebeurtenis met het turfschip is destijds nauwelijks in beeld gebracht. Op afbeeldingen van latere datum treffen we het turfschip vaak verschillend aan. Toch is dat geen probleem. De afbeeldingen waren namelijk bedoeld om het verhaal te vertellen en niet om de realiteit van het schip te tonen. Vijfendertig jaar later veroverden de Spanjaarden Breda opnieuw en staken het turfschip in brand. Het roer zou echter zijn gespaard. Breda's Museum exposeert dit 'legendarische roer' als befaamd relikwie uit de vaderlandse geschiedenis. Het is vergelijkbaar met 'het stokje' van Johan van Oldenbarnevelt en 'de boekenkist' van Hugo de Groot. Breda's Museum wijst u in het museumweekeind van 5 en 6 april graag op dit soort situaties in onze exposities. Voorwerpen of beelden die het museum met recht als museumobject presenteert, maar wellicht toch niet precies zijn wat ze aanvankelijk lijken.

Lezing: Zilver, is het echt?
Op zaterdag en op zondag verzorgt de Bredase restaurateur en taxateur Renate Postma om 11.00 en 14.00 uur een inleiding over het ontdekken van de waarheid omtrent antiek zilver. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en afbeeldingen behandelt ze een aantal criteria waarop ze antiek zilver toetst om echt van vals of reproductie te onderscheiden. Daarna beantwoordt Renate uw vragen omtrent dit onderwerp. De totale presentatie duurt ongeveer 30 minuten.

Rondleiding: Origineel, duplicaat of toch verbeelding? Zijn nagemaakte zaken per definitie vals? Tijdens het museumweekend brengen onze rondleiders u beslist aan het twijfelen. Zij starten na afloop van de presentatie 'Zilver, is het echt' rond 11.30 en 14.30 uur en staan bijvoorbeeld stil bij de bouw van het Renaissancepaleis van graaf Hendrik III in 1536. Het binnenplein werd versierd met medaillonportretten van personen uit de Griekse en Romeinse oudheid. Maar hoe wist men hoe die eruit hadden gezien. Is het verbeelding, een kopie of toch echt? Breda's Museum biedt bezoekers ook de mogelijkheid op eigen gelegenheid de 'waarheid te vinden'.

Kinderatelier: 'Gezichtsbedrog!'
Achter een masker kun jij jouw ware gezicht tijdelijk verbergen. In de kinderwerkplaats mogen kinderen van 4 tot en met 12 jaar het gehele weekeinde zelf een masker versieren met verf en scrap. Hoe wil jij dat andere mensen jou zien? Maak je eigen gezicht'.

Alle bezoekers hebben in het museumweekend van 5 en 6 april vrij toegang tot de exposities van Breda's Museum aan de Parade (Chassé Park), Breda's Museum De Kerkschat (Grote Kerk), Breda's Begijnhof Museum en Breda's Museum Buitenpost Holland Casino.

Over Breda's Museum
Het kunst- en cultuurhistorisch museum van de stad Breda beheert een omvangrijke collectie. De stad Breda heeft grote delen van deze verzameling in bruikleen van de Stichting Stedelijk Museum en de Stichting Bisschoppelijk Museum, beide te Breda en de Vereniging Vrienden van Breda's Museum. Bijeen beheert het museum de Bredase kunstcollectie met kunstwerken uit de late middeleeuwen tot en met heden. Cultuurhistorische voorwerpen verwijzen naar het verleden. Denk daarbij aan de cultuur van de Nassau's, de Tachtigjarige Oorlog en de Vrede van Breda. Een groot deel van de cultuurhistorische collectie maakt ons veel duidelijk over de modernisering van de stedelijke samenleving in de 19e en 20e eeuw. De aanleg van de spoorlijn, het slechten van de vestingwerken, de industrialisatie en de ontkerkelijking hebben grote invloed op de manier waarop we Breda vandaag kennen en beleven. Breda's Museum confronteert mensen van nu met het leven, denken en werken van vroeger.

Breda's Museum | Chassépark | Parade 12-14, 4811 DZ Breda | www. breda-museum.nl | tel. 076-529 93 00 | Openingstijden: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur | Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.